
De consument aan het stuur: hoe we inzetten op een gepersonaliseerde nieuwsbeleving
Voor iedereen relevant
De strijd om de aandacht van de lezer woedt op meerdere fronten. “We concurreren niet alleen met andere nieuwsmedia, maar ook met social media-platformen zoals Facebook, Instagram en TikTok,” zegt Jessica. “Die zorgen er met slimme algoritmes voor dat hun content naadloos aansluit bij de belevingswereld van hun doelgroep. Wij willen dat onze lezers eenzelfde gevoel van herkenning en relevantie ervaren bij de Mediahuis-titels, zonder dat we in filterbubbels vervallen.”
Daarom zet Mediahuis in op een meer intuïtieve en persoonlijke nieuwsbeleving. “De gebruiker moet het gevoel hebben zelf achter het stuur te zitten,” vult Han-Menno aan. “Bijvoorbeeld via een familieabonnement waarbij ieder gezinslid op basis van een persoonlijk profiel en eigen interesses de nieuwsverhalen krijgt die voor haar of hem het meest relevant zijn. Of door artikels op verschillende manieren aan te bieden: voor wie weinig tijd heeft een korte samenvatting, voor anderen een diepgaande analyse of zelfs een ingesproken versie. Dat wordt allemaal mogelijk dankzij AI-technologie.”

Bouwen op stevige fundamenten
De visie op een meer gepersonaliseerde nieuwsbeleving is geen toekomstmuziek, maar een strategische richting die Mediahuis al geruime tijd uitbouwt. De afgelopen jaren zijn cruciale fundamenten gelegd om die visie werkelijkheid te maken.
Han-Menno: “We hebben een schaalbare app-architectuur ontwikkeld die steunt op een centraal technologieplatform en zo personalisatie over al onze titels heen mogelijk maakt. Door die technologie op groepsniveau te ontwikkelen, hoeft niet elke titel dat afzonderlijk te doen. Dat is kosten- en tijdsefficiënt, en zorgt ervoor dat de lezer bij elke Mediahuis-titel dezelfde intuïtieve, relevante en gepersonaliseerde ervaring krijgt.”
“Personalisatie betekent niet per se dat een algoritme bepaalt wat je wel en niet te zien krijgt”
Naast technische infrastructuur investeerde Mediahuis ook fors in data science en Large Language Models (LLMs). “We zetten al geruimte tijd sterk in op datamaturiteit en staan nu op het punt om innovaties direct bij de gebruiker te brengen,” legt Jessica uit. “Met de consumentendata die we on- en offline verzameld hebben, allemaal heel GDPR-proof ook, kunnen we binnenkort heel persoonlijke suggesties geven.”
“Weten we dat iemand ‘s ochtends maar 10 minuten bij ons online is, dan kunnen we een snelle nieuwssamenvatting aanbieden. Merken we dat iemand tussen 8 en 9 uur podcasts luistert, dan kunnen we via een pushmelding voorstellen om op weg naar het werk artikels op maat te beluisteren. Een app als Waze doet hetzelfde op basis van je rijgedrag.”
Brede blik buiten de bubbel
“Personalisatie hoeft niet per se te betekenen dat een algoritme bepaalt wat je wel en niet te zien krijgt, zoals bij Facebook en TikTok” benadrukt Jessica. “Onze journalistiek blijft onafhankelijk van algoritmes en zorgvuldig gecureerd door onze redacties. Je krijgt suggesties op basis van je interesses, maar onze journalisten bepalen nog altijd welke inhoud ze presenteren en hoe die eruitziet.”
Han-Menno: “De personalisatie zit niet alleen in de inhoud, maar ook in de technologie. We zouden artikels die je al gelezen hebt grijs kunnen maken, inhoud die het nauwst aansluit bij je interesses groter kunnen weergeven ... Maar we kunnen lezers ook zelf de mogelijkheid geven om extra context op te vragen via een ChatGPT-like chatbot of een samenvatting van voorbije artikels als je een paar dagen het nieuws niet hebt gevolgd. Niet iedereen heeft elke dag nood aan diepgravende artikels, maar iedereen heeft wel behoefte aan nieuws dat relevant en helder is.”
“Dit gaat niet alleen over technologie. Het gaat erom dat iedereen zich thuis voelt in onze nieuwsomgeving”
“Stel, je leest over de oorlog in Gaza en je wil weten wat er op 7 oktober 2023 precies is gebeurd. Met één klik krijg je dan een korte samenvatting die je bijpraat. Of misschien wil je een breder perspectief: hoe kijkt NRC naar dit onderwerp? En hoe De Telegraaf? Of een regionale titel als Gazet van Antwerpen? Zo halen we lezers uit hun bubbel en krijgen ze een veelzijdiger beeld van de actualiteit.”
Daarnaast wordt nieuws steeds interactiever en aanpasbaarder. “Lezers krijgen meer controle over hoe ze nieuws consumeren,” zegt Jessica. “Ze kunnen voorkeursthema’s instellen, belangrijke artikels markeren voor later en meldingen finetunen zodat ze alleen notificaties krijgen die er voor hen écht toe doen. Nieuws is geen ‘one size fits all'-product meer, maar een dynamische ervaring die zich aanpast aan de behoeften en het tempo van de gebruiker.”

Nieuws voor iedereen
Met de gepersonaliseerde nieuwsbeleving wil Mediahuis ook nieuwe doelgroepen bereiken. “Niet alleen jongeren die vandaag het nieuws vaak via sociale media consumeren, maar bijvoorbeeld ook anderstaligen,” zegt Jessica. “In België of Luxemburg is het een enorme meerwaarde als je met één druk op de knop kan schakelen tussen de verschillende gangbare talen.”
Han-Menno vult aan: “Ook ouderen blijven langer betrokken als ze hun leeservaring kunnen aanpassen: grotere tekst, een aangepaste lay-out, een voorleesfunctie. Dit gaat niet alleen over technologie. Het gaat erom dat iedereen zich thuis voelt in onze nieuwsomgeving.”
De technologie mag dan wel het middel zijn, het doel blijft helder: “Sterke, onafhankelijke journalistiek die vertrouwd aanvoelt,” besluit Jessica. “De juiste inhoud, op het juiste moment op een manier die bij jou past. Dát is waar we naartoe werken.”