Interview met Marith Zwarts en Matthijs van de Peppel

Van nieuws naar beleving: de evolutie van het abonnement

Woord: Suus Ruis, branded content specialist Mediahuis Nederland Beeld: Marcel Molle
Om in dit digitale tijdperk te kunnen concurreren met álles wat aandacht vraagt van de consument, moet je als nieuwsmerk meerwaarde toevoegen aan je abonnementen. We werken daarom aan een nieuwe formule die abonnees langer betrokken houdt en hen helpt om hun tijd waardevol te besteden. Onafhankelijke journalistiek blijft de basis, maar die vullen we aan met extra services. Een nieuwsabonnement wordt zo een beleving.
Header Marith Zwarts en Mathijs van de Peppel
Matthijs van de Peppel en Marith Zwarts

Meer dan puur nieuws

We zetten een grote stap in de transformatie van abonnementsmodellen met wat we ‘The Essential Subscription’ noemen. Door onze lezers een breder pakket aan voordelen en diensten te bieden, willen we een nieuwsabonnement even essentieel maken als een streamingdienst- of internetabonnement. Zo krijgen abonnees van De Standaard en NRC toegang tot The New York Times – een grote inspiratiebron trouwens voor ons model.

Maar het gaat verder dan puur nieuws. Denk aan exclusieve content en producten die gericht zijn op persoonlijke ontwikkeling of ontspanning, zoals online masterclasses en e-books. Via die rijkere persoonlijke ervaring trekken we nieuwe abonnees aan en intensiveren we de relatie met bestaande. “We willen abonnees niet alleen meer tijd aan onze inhoud laten spenderen, maar er ook voor zorgen dat die tijd goed besteed is”, zegt Matthijs van de Peppel, die als Group B2C Strategy Director aan de wieg staat van de abonnementsuitbreiding.

“We willen dat Mediahuis-journalistiek over 100 of 200 jaar nog bestaat. We moeten dus ook focussen op het genereren van inkomsten”
Matthijs van de Peppel

De strategie speelt onder andere in op een fenomeen dat we ‘subscription fatigue’ noemen: te veel abonnementen leiden tot een gevoel van overbelasting. Marith Zwarts, Director B2C bij NRC, benadrukt: “Mensen willen hun tijd aan relevante dingen besteden. Door meer waarde toe te voegen aan één abonnement, maken we het voor hen makkelijker om net het onze te kiezen.”

“We strijden vandaag met sociale media, streamingdiensten en andere platformen die steeds minder doorlinken naar nieuwssites, omdat ze bezoekers op hun eigen platform willen houden”, vult Matthijs aan. “We willen de directe relatie met ons publiek in stand houden door meer redenen te bieden om naar onze apps en sites te komen. Dat is cruciaal voor ons businessmodel.”

RouteYou: miljoenen fiets- en wandelroutes voor abonnees

De afgelopen jaren heeft wandelen en fietsen als gezonde tijdsbesteding een enorme vlucht genomen. Dat merk je aan de groeiende populariteit van...

Lees verder

RouteYou: miljoenen fiets- en wandelroutes voor abonnees

De afgelopen jaren heeft wandelen en fietsen als gezonde tijdsbesteding een enorme vlucht genomen. Dat merk je aan de groeiende populariteit van recreatieve navigatie-apps. RouteYou, opgericht in 2005 en inmiddels onderdeel van Mediahuis, is één van de pioniers. Met meer dan 10 miljoen routes, 4,5 miljoen bezienswaardigheden en 15 miljoen unieke bezoekers per jaar biedt RouteYou een ongeëvenaarde combinatie van inspiratie en gebruiksgemak.

Abonnees van de Belgische nieuwstitels Nieuwsblad, De Standaard, Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg, en van de Nederlandse titel De Limburger krijgen onbeperkt gratis toegang tot de betalende versie van RouteYou, met alle premiumfunctionaliteiten zoals offline navigatie, gesproken instructies en routes op maat. Die kunnen ze sinds vorig jaar bereiken via de nieuwe gebruiksvriendelijke app voor iOS en Android.

De integratie van RouteYou in het Mediahuis-aanbod reikt overigens verder dan alleen de app. In de kranten verschijnen regelmatig artikels met wandel- en fietstips. De zorgvuldig geselecteerde routes kunnen lezers meteen gratis gebruiken en opslaan in de RouteYou-app, wat zorgt voor een naadloze verbinding tussen lezen en beleven.

Met RouteYou nodigt Mediahuis haar lezers uit om eropuit te trekken en nieuwe plekken te ontdekken. Het platform versterkt niet alleen de betrokkenheid van abonnees, maar stimuleert ook een actieve en gezonde levensstijl.

Model met 3 lagen

De invulling van het nieuwe abonnement zal per Mediahuis-merk verschillen. Het is geen ‘one size fits all’-aanpak, maar de opbouw zal altijd gelijk zijn. Onafhankelijke journalistiek is de kern, de eerste laag: diepgaande analyses, onderzoeksartikels en relevante nieuwsverhalen die de lezer informeren en helpen om de wereld beter te begrijpen.

De tweede laag biedt praktische begeleiding en context voor het dagelijkse leven van de consument. Dat is wat we servicejournalistiek noemen: tips en advies die inspelen op concrete vragen of behoeften. Denk aan uitleg over complexe onderwerpen zoals de regelgeving rond zonnepanelen of persoonlijke aanbevelingen over bijvoorbeeld cultuur, financiën, gezondheid of opvoeding. Zo helpen we consumenten om betere keuzes te maken en meer grip te krijgen op de uiteenlopende aspecten van hun leven.

Meer praktische en verrijkende diensten vormen de derde laag en geven het abonnement extra waarde. Voorbeelden zijn e-books, wandel- en fietsroutes via RouteYou, puzzels en masterclasses. Abonnees kunnen zo meer doen, beleven en leren. Samen zorgen deze drie lagen voor een compleet en toekomstbestendig abonnementsmodel dat aansluit bij de behoeften van de moderne consument.

Servicejournalistiek: waardevolle inzichten voor een beter leven

Dagelijks voorziet de Irish Independent haar abonnees van actueel nieuws, sportverslaggeving, lifestyleartikels en zakelijke inzichten. Daarnaast speelt...

Lees verder

Servicejournalistiek: waardevolle inzichten voor een beter leven

Dagelijks voorziet de Irish Independent haar abonnees van actueel nieuws, sportverslaggeving, lifestyleartikels en zakelijke inzichten. Daarnaast speelt servicejournalistiek een steeds grotere rol binnen de berichtgeving. Dit type journalistiek biedt niet alleen informatie, maar helpt lezers ook bij het nemen van weloverwogen beslissingen

Of het nu gaat om gezondheid, pensioenplanning of de overstap naar een elektrische auto, de redactie levert deskundig advies over onderwerpen die ertoe doen. Financiële analyses van experts zoals Charlie Weston en Gabrielle Monaghan behoren tot de meest gewaardeerde stukken. Data tonen ook aan dat verhalen over persoonlijke financiën – zoals inzicht in inkomens- en uitgavenpatronen van anderen – bijzonder populair zijn.

Die inzichten leidden tot de lancering van de nieuwe rubriek Money, onder leiding van Katie Byrne. De wekelijkse Stay Well-reeks biedt dan weer praktisch gezondheidsadvies, terwijl VoteSmart honderdduizenden lezers ondersteunde bij hun stem tijdens de laatste verkiezingen.

Servicejournalistiek versterkt ook de samenwerking met andere titels en redacties binnen de groep. Over de landsgrenzen heen delen we inzichten en ideeën om content toegankelijker en breder deelbaar te maken. Ierse artikels vinden hun weg naar Nederland en België, en vice versa.

De ambitie van de Irish Independent blijft om lezers deskundig en betrouwbaar advies te bieden op al die vlakken van het dagelijkse leven waar extra ondersteuning welkom is. En om onderweg waardevolle kennis en ervaringen uit te wisselen met collega’s binnen de groep.

Lezer écht begrijpen

Maatwerk is een belangrijk aspect van onze nieuwe abonnementsstrategie. Met data-analyse en kwalitatief onderzoek proberen we beter te begrijpen wat abonnees willen. Zo kunnen we diensten ontwikkelen die passen bij specifieke titels en doelgroepen. De Standaard en NRC bieden hun abonnees toegang tot The New York Times, terwijl we De Standaard, Nieuwsblad, Gazet van Antwerpen, Het Belang van Limburg en De Limburger met RouteYou verbinden.

“De identiteit van onze merken en hun abonnees staat centraal”, zegt Marith. “Bij NRC draait alles om verdieping, andere titels creëren dan weer op hun eigen unieke manier een waardevolle abonnementsbeleving. Begrijp je de noden van je doelgroep, dan kan je beter bepalen wat je voor hen kan toevoegen.”

“Onze gebruikersdata geven richting, maar geen kant-en-klare antwoorden. Aan ons om de gegevens slim te interpreteren”
Marith Zwarts

“Inzicht in wat abonnees én potentiële abonnees willen is dus essentieel. We hebben een sterke band met bestaande abonnees en investeren in het begrijpen van de wensen en behoeften van niet-abonnees. Onze gebruikersdata geven richting, maar geen kant-en-klare antwoorden. Aan ons om de gegevens slim te interpreteren.”

De verrijkte abonnementen helpen Mediahuis ook om een bestemming te blijven voor (nieuws)consumenten. Marith: “We moeten ervoor zorgen dat mensen onze platforms blijven bezoeken, of dat nu is voor een nieuwsartikel, een podcast, een puzzel of een wandelroute.”

Plus: vijf kranten, één abonnement

Wat als we onze abonnees niet alleen toegang geven tot hun eigen titel, maar ook tot onze andere titels? Het is wat we doen met Plus, een concept dat inspeelt op de...

Lees verder

Plus: vijf kranten, één abonnement

Wat als we onze abonnees niet alleen toegang geven tot hun eigen titel, maar ook tot onze andere titels? Het is wat we doen met Plus, een concept dat inspeelt op de behoefte van lezers om breder geïnformeerd en geïnspireerd te worden, zonder extra drempels. Sinds november 2022 kunnen abonnees van De Standaard, Nieuwsblad, De Gentenaar, Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg gratis en onbeperkt de Plus-artikelen van de vier andere titels van Mediahuis België lezen.

“De start was niet zonder uitdagingen”, zegt Koen Meeusen, Sales & Care Director B2C bij Mediahuis België. “Zo hadden we in het begin nog geen ‘single sign-on’-oplossing, waardoor gebruikers opnieuw moesten inloggen bij alle titels om van Plus te kunnen genieten. Dat veranderde in 2024 met de implementatie van Auth0, een nieuw inlog- en registratiesysteem dat de digitale toegang van onze lezers en abonnees tot onze nieuwsmerken stroomlijnt. 

De resultaten spreken voor zich. Inmiddels vertegenwoordigt Plus maar liefst 20% van onze pageviews. We zien ook een duidelijke stijging in leestijd: abonnees blijven langer hangen en ontdekken vaker content die hen aanspreekt. 80% van onze abonnees ervaart Plus als een meerwaarde en voor 40% is het zelfs een argument om hun abonnement te behouden.

Plus onderstreept onze ambitie om een aantrekkelijk digitaal pakket te bieden aan zowel huidige en toekomstige abonnees en zo ons journalistieke aanbod te verrijken.

Ontdek wat onze collega’s en abonnees van Plus vinden:
Bekijk video hier

Time well spent

Op de weg naar succes liggen altijd struikelblokken. Snelheid is er zo eentje. Door de complexe systemen die we gebruiken bij de titels in verschillende landen duurt het soms even om nieuwe diensten en technologieën te implementeren. Inzicht krijgen in niet-abonnees is ook uitdagend. “De miljoenen bezoekers die dagelijks onze platforms bezoeken zonder in te loggen bieden enorm veel potentieel”, weet Matthijs, “maar we weten vaak niet wie ze zijn of wat ze exact zoeken. Ook daar vormen data de oplossing.” 

Een duurzaam en toekomstbestendig model voor journalistiek creëren is het ultieme doel. “We willen dat Mediahuis-journalistiek over 100 of 200 jaar nog bestaat”, aldus Matthijs. “Dat betekent dat we onze journalistieke missie moeten combineren met een sterke focus op inkomstengeneratie.”

De nieuwe abonnementsbeleving is een belangrijke stap in onze evolutie als digitaal mediabedrijf. We verstevigen niet alleen onze band met de lezers, maar verankeren ook onze positie in een snel veranderend medialandschap. In een wereld waar aandacht schaars is, draait alles om ‘time well spent’. Of het nu gaat om exclusieve content, praktische extra’s of diepgaande journalistiek.