
Zij is van mij: podcast met ongeziene maatschappelijke impact

Vergeefse noodkreten, telkens weer
Tijdens de wekelijkse voorbereiding van mijn werkweek als rechtbankverslaggever doorspit ik de zittingslijsten van de elf rechtbanken en vier gerechtshoven in Nederland. Elke week stuit ik op meerdere strafzaken waarin een man moet terechtstaan voor het doden van zijn vrouw.
Een jongeman die zijn pas bevallen vrouw met 200 messteken doodde en de baby bij haar lichaam achterliet. Een man die zijn vrouw met een ketting om haar hals aan een verwarmingsbuis bond. Een man die ’s nachts de deur van het appartement van zijn ex intrapte en haar een kogel door het hoofd joeg. Een man die zijn vrouw wurgde en dan in brand probeerde te steken.
Al die vrouwen hadden gemeen dat ze een einde hadden gemaakt of wilden maken aan hun relatie. De meesten hadden te maken gehad met mishandeling, stalking of bedreiging. En vrijwel allemaal hadden ze geprobeerd om hulp te krijgen van de politie, de hulpverlening, justitie. Tevergeefs. Tot het te laat was.
“We kozen bewust voor een podcast, omdat je met audio ook de emotie en urgentie hoorbaar maakt”
Het waren er zoveel dat ik niet anders kon dan er dieper in te duiken. Het verzoek viel bij hoofdredacteur van De Telegraaf, Kamran Ullah in vruchtbare aarde. Podcastproducente Marieke Mager, co-host Wilson Boldewijn, Kelly Valk, een ervaren talkshowredacteur, en ikzelf vormden een team. We spraken met deskundigen, politieagenten, een officier van justitie, een forensisch psycholoog, een hoogleraar en advocaten.
Maar we spraken vooral met slachtoffers die een aanval van hun ex overleefden, met nabestaanden van vrouwen die het niet meer konden navertellen en ook met een dader die twee achtereenvolgende partners zwaar mishandelde. Gelukkig niet met dodelijke afloop, maar dat was niet dankzij hem, gaf hij eerlijk toe.

Nederland geëmancipeerd? Een illusie
Deze verhalen vroegen om meer dan alleen cijfers en dossiers. We kozen bewust voor een podcast, omdat je met audio niet alleen feiten deelt, maar ook de emotie en urgentie hoorbaar maakt. De stemmen van nabestaanden, overlevenden en deskundigen brengen een gelaagdheid die geschreven tekst niet altijd kan vangen.
“De acht afleveringen sloegen in als een bom. Opeens viel het woord femicide veelvuldig in rechtbanken”
Ons onderzoek deed me beseffen dat de overtuiging dat we een geëmancipeerd landje zijn een illusie is. Ja, op papier hebben mannen en vrouwen gelijke kansen. In de praktijk verdienen vrouwen meestal minder dan mannen die hetzelfde werk doen. Worden gezondheidsproblemen bij vrouwen minder snel opgemerkt, omdat symptomen bij mannen de standaard zijn. En worden vrouwen die op een politiebureau aangifte willen doen van mishandeling, bedreiging of stalking vrijwel standaard het bos ingestuurd met de opmerking: “Ja, mevrouwtje, zolang hij niks doet, kunnen wij niks.”
Niks? Mishandeling, bedreiging en stalking zijn allemaal strafbaar. Er is sprake van een onderstroom van seksisme in onze samenleving waardoor vrouwen minder serieus worden genomen. Dat is schokkend, want het kost iedere acht à tien dagen een vrouw het leven. Femicide kost zelfs meer levens dan er binnen de georganiseerde criminaliteit vallen.

Stem geven aan een ongezien probleem
Alle zaken van gewurgde, doodgestoken, beschoten of doodgeslagen vrouwen worden gezien als op zichzelf staande incidenten. Terwijl het uitingen zijn van een patroon van scheve man-vrouwverhoudingen in onze maatschappij.
Zelfs geruchtmakende zaken als die van de 16-jarige Hümeyra, die op haar school in Rotterdam voor de ogen van haar medestudenten werd doodgeschoten door haar ex-vriend, brengen daar geen verandering in. Ze zou die dag voor de vijfde keer aangifte gaan doen bij de politie. Ik zag hoe iedereen weer ach en wee riep, zag hoe er een onderzoek werd ingesteld waaruit – hoe voorspelbaar – bleek wat er allemaal was misgegaan. En ik zag hoe dat rapport boven op de stapel eerdere rapporten in een bureaula verdween. Zonder dat er daadwerkelijk iets veranderde.

Net dát hebben we aan de kaak gesteld in de podcastserie Zij is van mij. De acht afleveringen sloegen in als een bom. Opeens viel het woord femicide veelvuldig in rechtbanken. Mijn mailbox raakte verstopt met verhalen van vrouwen die zelf voor hun leven vreesden en om hulp vroegen.
Ik ben geen hulpverlener, op díe manier kan ik het verschil niet maken. Maar met deze podcast geven we een stem aan wat uitgesproken moest worden. De microfoon blijkt een krachtig wapen. Het regende namelijk ook interviewverzoeken en uitnodigingen van politiekorpsen, afdelingen van het Openbaar Ministerie, hulpverleningsinstellingen, burgemeesters en van politici die me uitnodigden te komen vertellen over onze bevindingen.
De wereld op z’n kop, dacht ik eerst. Jullie horen eigenlijk aan mij te vertellen hoe het zit. Toch greep ik de kans aan. Waar ik ruimte heb in mijn werkweek maak ik tijd voor het geven van lezingen over femicide. Hoe meer aandacht hoe beter. Dat we een Dutch Podcast Award wonnen met Zij is van mij droeg daar ook aan bij. Maar we zijn er nog lang niet.
