
Groener sturen dankzij concrete doelstellingen
3 pijlers, 1 centrale missie
De eerste IMPACT-pijler vertrekt vanuit onze centrale missie: het geloof in onafhankelijke journalistiek en sterke nieuwsmerken die een positieve bijdrage leveren aan de maatschappij. In een wereld waarin feiten en fictie steeds vaker door elkaar heen lopen en informatie overal beschikbaar is, zoeken mensen naar bronnen die zij kunnen vertrouwen. Voor ons is dat vertrouwen essentieel. Het vormt de kern van wie we zijn en wat we doen, en het bepaalt of lezers bereid zijn te betalen voor onze journalistiek en betrokken blijven bij onze verhalen. In april 2024 lanceerden onze hoofdredacties in Amsterdam daarom de Trust Hub, met initiatieven zoals de deelname aan The Trust Project. Dat meerdere titels intussen bijna gecertificeerd zijn, onderstreept onze inzet voor transparantie en betrouwbaarheid.
Het tweede fundament van IMPACT is een omgeving waar medewerkers zichzelf kunnen zijn, waar ze kunnen samenwerken, leren en groeien. Want alleen wanneer onze journalisten en medewerkers zich gehoord, gewaardeerd en ondersteund voelen, kunnen zij met overtuiging en scherpte hun werk doen. Een open en stimulerende werkomgeving is daarvoor een voorwaarde.
De derde pijler van ons duurzaamheidsprogramma is onze groene transitie, de inspanningen die we allemaal samen leveren om onze negatieve impact op de wereld zo klein mogelijk te maken. Want naast betrouwbare journalistiek verwacht iedereen ook dát van ons. Mediahuis groep heeft de afgelopen jaren meetbare doelstellingen geformuleerd om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. In 2024 werden deze doelstellingen gevalideerd door het Science Based Targets initiative (SBTi). Daar mogen we best trots op zijn: het bewijst dat we gestaag en planmatig naar onze targets toewerken.
“We noemen onze groene transitie intern steeds vaker onze dagelijkse hygiëne-factor”
Fatsoenlijke bedrijfsvoering
We noemen onze groene transitie intern steeds vaker onze ‘dagelijkse hygiëne-factor’. Want we moeten met z’n allen elke dag bewust bezig zijn met onze ecologische voetafdruk en kijken hoe we die kunnen verkleinen.
Vandaag doen we al een heleboel zaken: we elektrificeren ons wagenpark, onderzoeken hoe we onze druk- en distributieprocessen kunnen verduurzamen, kijken kritisch naar de herkomst van ons papier en streven naar klimaatneutrale kantoren. Allemaal zeer lovenswaardig, maar geen reden om onszelf op de borst te kloppen. We beschouwen het gewoon als fatsoenlijke bedrijfsvoering én als basis om na te denken over onze verdere stappen. Wat we nog meer kunnen doen, is bijvoorbeeld analyseren wat het effect is van AI-gebruik op onze footprint. Hoeveel elektriciteit verbruiken we daardoor? En hoezeer stijgt het energieverbruik als iedereen video kijkt?
Met de Science Based Targets voor onze milieudoelstellingen zullen we meer meten en jaar na jaar preciezer kunnen berekenen wat onze werkelijke uitstoot is. In de grafieken op de volgende pagina kan je zien hoe onze footprint de afgelopen jaren is geëvolueerd. Aan de hand van concrete cijfers kunnen we groener sturen en steeds doordachter beslissingen nemen. Over al onze bedrijven en activiteiten heen, van het werk in de newsrooms over de uitbouw van onze systemen tot de keuze van onze leveranciers. Door onze mate van sustainability en onze financiële doelstellingen op elkaar af te stemmen, kunnen we het succes van onze organisatie op een verantwoorde en duurzame manier blijven verzekeren.
De duurzaamheidsdoelen van Mediahuis zijn officieel gevalideerd door het Science Based Targets initiative (SBTi). Die mijlpaal bevestigt de toewijding en ambitie van onze groep om de uitstoot van broeikasgassen (BKG) te verminderen en zo bij te dragen aan de wereldwijde inspanningen om de klimaatverandering aan te pakken.
Onze duurzaamheidsdoelstellingen
Tegen 2030
- de absolute scope 1- en 2-BKG-uitstoot met 49,8% te verminderen, vergeleken met het referentiejaar 2019
- de absolute scope 3-BKG-uitstoot met 27,5% te verminderen, vergeleken met het referentiejaar 2019
- dat 66% van haar leveranciers, op basis van upstream transport- en distributie-emissies, tegen 2028 wetenschappelijk onderbouwde doelen zal hebben
Tegen 2050
- de scope 1- en 2-uitstoot met 90% te verminderen, vergeleken met het referentiejaar 2019.
- de scope 3-uitstoot met 90% te verminderen, vergeleken met het referentiejaar 2019.
- de netto-uitstoot van broeikasgassen in haar gehele waardeketen tegen 2050 tot nul te reduceren.