5 vragen voor 2 nieuwe hoofdredacteuren

Ines Kurschat en Matthew Karnitschnig kwamen in 2024 als hoofdredacteur aan het hoofd van respectievelijk Luxemburger Wort en Euractiv. Trouw blijven aan hun journalistieke missie en hun titels toekomstbestendig maken zijn hun twee voornaamste uitdagingen. Hoe kijken ze naar de rol van hun titel, de digitale transformatie en de verbinding met jongere doelgroepen? In vijf vragen delen ze hun visie, ambities en strategieën voor de toekomst.

Ines Kurschat, hoofdredacteur Luxemburger Wort

1. Wat motiveerde jou om hoofdredacteur van de Luxemburger Wort te worden?

Het is een eer én een uitdaging om als eerste vrouwelijke hoofdredacteur de Luxemburger Wort, met zijn 175 jaar lange traditie, de digitale toekomst in te leiden. Ik wil mijn collega’s helpen om sterke verhalen te brengen over Luxemburg en de wereld eromheen. Verhalen die verrassen, boeien en betrouwbaar zijn. De Wort is het grootste merk binnen een meertalige redactie met vier andere titels. Ik geloof dat we samen slimme samenwerkingen kunnen opzetten om in te spelen op verschillende behoeften van onze lezers, zonder daarbij de eigenheid van elk merk te verliezen.

2. Welke drie woorden omschrijven jouw visie op journalistiek?

Gebruikersgericht, betrouwbaar en divers.

3. Wat is de rol van de Luxemburger Wort in deze snel veranderende wereld?

Al 175 jaar is de Luxemburger Wort de grootste en belangrijkste krant van Luxemburg. Vandaag gaan we de uitdaging aan om ons aan te passen aan een steeds digitaler publiek. Dat betekent dat we niet alleen onze strategie herzien, maar ook investeren in nieuwe technologieën en data. Onze journalisten werken hard om in te spelen op veranderende nieuwsconsumptie door nog sterkere, meer exclusieve en multimediale verhalen te brengen.

Ines Kurschat
Ines Kurschat
4. Wat maakt de Luxemburger Wort uniek in vergelijking met andere titels?

De Wort brengt relevante, betrouwbare en herkenbare verhalen over alle belangrijke aspecten van de multinationale en meertalige Luxemburgse samenleving. We kijken naar verschillende perspectieven en stemmen onze verhalen af op de uiteenlopende behoeften van onze lezers. We focussen op nieuwsverhalen en achtergrondinformatie die de lezer nodig heeft voor het dagelijks leven en helpen om de weg te vinden in een steeds complexere samenleving.

5. Hoe wil je jongere doelgroepen bereiken en betrekken?

De Wort is actiever op sociale media zoals Instagram, LinkedIn en TikTok, waar we nieuws brengen via informatieve video’s die persoonlijk en boeiend zijn. Zo willen we jongeren laten kennismaken met ons merk. Daarnaast bieden we nieuws via WhatsApp aan, zodat (jonge) lezers gemakkelijk op de hoogte blijven via hun smartphone.

We geloven dat we alleen jongeren kunnen aantrekken als we geloofwaardig blijven. Daarom maken we onze organisatie meer wendbaar, onderzoekend en dynamischer (“jonger”) van binnenuit. Zo hebben we een nieuw onboardingprogramma waarin journalisten ervaringen kunnen uitwisselen, kunnen meedenken over projecten en aangemoedigd worden om hun eigen ideeën te ontwikkelen.

Matthew Karnitschnig, hoofdredacteur Euractiv

1. Wat motiveerde jou om hoofdredacteur van Euractiv te worden?

Oorspronkelijk twijfelde ik enigszins of ik wel de juiste persoon was, maar het management van zowel Euractiv als Mediahuis wisten me te overtuigen. De sleutel voor mij was de uitdaging om Euractiv, dat voor de overname door Mediahuis een tamelijk ingeslapen nieuwsplatform was, om te vormen tot een invloedrijke speler op het gebied van EU-beleid. Ik zag dat Mediahuis zich echt engageerde voor dit project.

2. Welke drie woorden omschrijven jouw visie op journalistiek?

Macht (ter) verantwoording roepen.

3. Wat is de rol van Euractiv in deze snel veranderende wereld?

Euractiv heeft de kans om dé toonaangevende Europese stem te worden op het gebied van EU--beleid en -politiek. We willen niet zomaar een van de vele stemmen zijn, maar de dominante stem. Een absolute must-read voor mensen in Brussel en de andere Europese hoofdsteden.

Matthew Karnitschnig
Matthew Karnitschnig
4. Wat maakt Euractiv uniek in vergelijking met andere titels?

Wij zijn écht Europees. Onze belangrijkste concurrenten zijn gevestigd in de VS of zijn wereldwijde publicaties met een Britse achtergrond. Wij zijn gevestigd in Brussel, geworteld in Europa en beschikken over een redactie van meer dan 60 journalisten uit heel Europa die samen alle Europese talen spreken.

5. Hoe wil je jongere doelgroepen bereiken en betrekken?

De Europese jeugd is doorgaans veel enthousiaster over de EU-gedachte dan oudere generaties. Wij willen dat enthousiasme benutten met de technologieën die we via Mediahuis tot onze beschikking hebben. Zo kunnen we hen niet alleen content bieden die relevant is voor hun generatie, maar ook een gebruikerservaring die hen aanspreekt en ervoor zorgt dat ze blijven terugkomen.