
Nieuwsbeleving boven inhoud? Zo bereiken we jonge doelgroepen
Andere verwachtingen
Jongeren groeien op in een digitale wereld waarin nieuws en entertainment op elk moment beschikbaar zijn. Traditionele media worstelen om relevant te blijven. “Jongeren verwachten dat alles makkelijk, snel en persoonlijk is,” legt Liesbeth uit. “Als ze een weekendje weg via Airbnb boeken, doen ze dat met één klik. Bij ons gaan abonnementen soms nog via bankoverschrijving: alsof jongeren in een winkel voor hun grootouders staan. Waarom geen Apple Pay? Zoiets kleins kan al een wereld van verschil maken.”
Volgens Liesbeth hebben jongeren andere verwachtingen van nieuwsconsumptie dan oudere generaties. “Waarom slaagt een platform als Airbnb erin jongeren te laten betalen voor een weekendje weg, maar wij niet voor iets fundamenteels als onafhankelijke journalistiek? Daar moeten en kunnen we iets mee.”
Volgens Liesbeth ligt de oplossing in herdefiniëren hoe we journalistiek presenteren en monetiseren. “Het draait niet alleen om content, maar ook om de ervaring: jongeren moeten het gevoel hebben dat ze deel uitmaken van een community die hen begrijpt en dezelfde waarden deelt.”


Via TikTok naar de kern
Sociale media zoals TikTok en Instagram spelen vandaag de dag een cruciale rol bij het uitbouwen van community’s. Het gaat niet alleen om aanwezig of zichtbaar zijn op die platformen, maar ook om vertrouwen winnen.
“We trokken heel lang zoveel mogelijk verkeer naar onze eigen platformen, om daar via abonnementen en advertentie-inkomsten te genereren,” legt Liesbeth uit. “Dat was lang bijzonder effectief, maar jongeren trekken we op die manier moeilijk aan. Sociale media zijn een middel om een relatie te creëren en jongeren uiteindelijk naar de journalistiek op onze platformen te leiden. Dat moet wel het einddoel blijven.”
“Dat betekent dat we succes niet langer afmeten aan traffic, maar aan engagement en interactie. Hoe we dat precies kunnen doen, onderzoeken we onder meer via SPIL, het jongerenmerk van Mediahuis. Met onze journalistieke content op TikTok bereiken we vandaag al wekelijks 3 tot 4 miljoen jongeren. Ze zijn dus wel degelijk geïnteresseerd in journalistiek als we die op de juiste manier brengen. Journalistiek blijft de kern, maar we vertrekken vanuit het perspectief van de jonge consument.”
"We meten succes bij jongeren niet af aan traffic, maar aan engagement en interactie”
Creator community
Een jongerennieuwsmerk gaat verder dan traditionele nieuwsverspreiding. “Zo denken we ook aan duurzame reclamemodellen waarbij we samenwerken met een creator community”, zegt Liesbeth. "Denk daarbij aan frisdrankproducenten die niet enkel meer communiceren over hun nieuwe smaak of kortingactie maar in samenwerking met die community ook vertellen over hun duurzaamheidsinitiatieven. Dat sluit perfect aan bij de waarden van jongere doelgroepen.”
SPIL mikt ook op een membershipmodel in plaats van de klassieke abonnementen. "Jongeren willen het gevoel hebben dat ze ergens bij horen," verklaart Liesbeth die keuze. “Dat gevoel van verbondenheid versterken we met gamification-elementen. We onderzoeken opties zoals het belonen van frequente appgebruikers met reclamevrije dagen. Het gaat erom de drempel te verlagen en de ervaring persoonlijker te maken."
“We willen maatschappelijk verantwoord zijn, maar niet louter op een kritische manier. We willen jongeren waardevolle en praktische content bieden. Neem een onderwerp als persoonlijke financiën. We zouden een online content creator met een zekere expertise in dat thema kunnen vragen om jongeren wegwijs te maken in dat complexe domein. Een vorm van constructive advertising dus.”

Gen Z-knop
In dit hele verhaal speelt technologie een cruciale rol. Zo kunnen AI-tools helpen om complexe onderwerpen toegankelijker te maken. “Een ‘Gen Z-knop’ is daar een goed voorbeeld van”, verduidelijkt Liesbeth. “Ouderen hebben vaak meer voorkennis. Via zo’n knop kunnen we jongeren in bijvoorbeeld drie bulletpoints helemaal op de hoogte brengen van wat er in het verleden goed en fout liep met Geert Wilders in Nederland. Ook voor andere doelgroepen kan die knop trouwens van pas komen.”
Toch benadrukt Liesbeth dat de menselijke factor onmisbaar blijft. “Jongeren willen weten wie er achter een verhaal zit. Ze zijn ook dol op behind the scenes-content die authenticiteit en een bepaalde kwetsbaarheid toont. Journalisten moeten dus ook zichtbaarder worden en meer van zichzelf laten zien.”
“Jongeren willen weten wie er achter een verhaal zit. Journalisten moeten dus zichtbaarder worden”
Balans tussen oud en nieuw
Nieuwe doelgroepen aanspreken zonder bestaande abonnees te verliezen is een andere grote uitdaging. “Bij Mediahuis kiezen we voor een tweeledige strategie: we investeren in nieuwe formats en doelgroepen, maar behouden ook de kernactiviteiten. Het is geen kwestie van kiezen, maar van balanceren.”
Als voorbeeld noemt Liesbeth een Noors dagblad dat ontdekte dat hun oudere mannelijke lezers overbediend werden, terwijl jongeren en vrouwen achterbleven. “Dat ontdekten ze simpelweg door te kijken naar het verschil in gelezen artikels tussen jong, oud, man en vrouw. Wij doen dezelfde oefening nu voor alle Mediahuis-merken.”

Zich thuis en gehoord voelen
De journalistieke sector kan dus leren van bedrijven zoals Netflix en Airbnb, maar ook van popiconen zoals Harry Styles en Taylor Swift. Hun trouwe fanbase – de ‘Stylers’ en ‘Swifties’ – bewijst hoeveel succes je oogst door een gevoel van verbondenheid te creëren.
“Dat een 25-jarige sowieso een krantenabonnement zal nemen zodra die een eigen adres heeft? Dat is een utopie”
“Het is een utopie om te denken dat een 25-jarige sowieso een krantabonnement zal nemen zodra die een eigen adres heeft”, waarschuwt Liesbeth. “De markt zit vandaag anders in elkaar. De sleutel is een community bouwen waarin jongeren zich thuis en gehoord voelen.”
Wanneer is het werk van SPIL en, bij uitbreiding, Mediahuis volgens Liesbeth geslaagd? “Als onze journalistiek niet louter een betrouwbare bron van nieuws blijft, maar ook een plek creëert waar jongeren zich geïnspireerd en erkend voelen. Een wereld waarin ze zich herkennen. We moeten beantwoorden aan de sense of belonging waar jongeren naar zoeken.”