
Vertrouwen winnen tussen de framing door
Partij Van De Leugen
Dertig jaar later kwam het verhaal opnieuw met een dreun binnen. Lees even mee met de overpeinzingen van hoofdpersoon Winston Smith tijdens zijn werkzaamheden op de Afdeling Archieven van het Ministerie van Waarheid, waar hij de grauwe dagen slijt met het herschrijven van de Times:
“De Partij zei dat Oceanië nooit een bondgenootschap met Eurazië had gehad. Hij, Winston Smith, wist dat Oceanië de bondgenoot van Eurazië was geweest, nog maar vier jaar geleden. Maar waar bestond die kennis? Alleen in zijn eigen bewustzijn, dat binnenkort toch gedoemd was te verdwijnen. En als alle anderen de leugen die de Partij voorschreef aanvaardden - als alle documenten hetzelfde zeiden - dan werd de leugen tot geschiedenis, dan werd ze waarheid.”
In deze tijd, waar meningen en feiten door elkaar lopen, waar de grote techbedrijven hand in hand lopen met politieke machthebbers en misinformatie bewust wordt ingezet voor economisch en politiek gewin, is de wereld van Winston Smith minder ver weg dan ik dertig jaar geleden had kunnen denken.
We vechten dagelijks om aandacht en vertrouwen, om invloed en macht. De traditionele instituten (politiek, rechtsstaat, media) lijken het af te leggen tegen de onweerstaanbare aantrekkingskracht van sociale media. Het vertrouwen in de traditionele media is laag en daalt jaar na jaar. Wie ons al kent, vertrouwt ons. Maar de kloof met de mensen die geen abonnement hebben op een van onze titels is levensgroot.

Bubbel van eigen gelijk
Mensen die ons vertrouwen, zijn over het algemeen hoger opgeleid, hebben een hoger inkomen en zijn politiek vaker links georiënteerd, blijkt uit onderzoek van Motivaction. Ze zijn ook ouder. Jongeren hebben veel minder belangstelling voor het reguliere nieuws. En: hoe lager de belangstelling, hoe lager het vertrouwen. Daarmee lijken we vast te zitten in een negatieve spiraal. Zorgwekkend – niet alleen voor de toekomst van onze titels.
Het ironische is dat de mensen die traditionele media de rug toekeren vaak wél vertrouwen op de stroom halve waarheden en hele leugens die hen dagelijks via X, Instagram of TikTok bereikt. Complottheorieën gaan erin als zoete koek, of het nu gaat over hondenetende mensen of de ‘waarheid’ achter 9/11.
“Ironisch: wie traditionele media de rug toekeert, vertrouwt vaak wél op de stroom halve waarheden en hele leugens van sociale media”
Heel direct bedreigt dit de volksgezondheid. De lariekoek van de huidige president van de Verenigde Staten over het injecteren van bleekmiddel in de strijd tegen corona werd door sommige mensen uiterst serieus genomen. En ook de boodschap van populaire influencers dat borstkankeronderzoek schadelijk is en klei eten juist goed, leidt tot onnodige sterfgevallen.
Op een abstracter niveau bedreigt het gebrek aan vertrouwen in de traditionele media de democratie. Wie alleen afgaat op ongefundeerde ophitserij op de socials raakt steeds verder verstrikt in de bubbel van het eigen gelijk. Wat zorgt voor een politiek instabiel klimaat, onderlinge argwaan, minder begrip voor ‘de ander’, dalende solidariteit en groeiende polarisatie.

Weg van onze parochie
De recente Maccabi-rellen in Amsterdam zijn een treurig voorbeeld. Nog voor iemand de feiten op een rij had, werden de gebeurtenissen door radicaalrechtse partijen gebruikt voor de eigen politieke agenda. Geert Wilders was er ‘s ochtends als eerste bij op X en zijn bericht kleurde de berichtgeving die volgde. Media en de politiek zaten gevangen in zijn frame, en dat frame zette het integratiedebat in Nederland onnodig op scherp. Toen NRC, helaas pas in tweede instantie, de rellen nauwgezet reconstrueerde, ontstond een veel genuanceerder beeld van wat er die nacht had plaatsgevonden.
“De basis van ons werk is waarheidsvinding. Tussen alle ruis en framing door moeten wij op zoek naar hoe het echt zit”
Het is precies wat wij moeten doen: op zoek gaan naar de feiten. En als die feiten nog niet duidelijk zijn, moeten we benoemen wat we niet weten. De basis van ons werk als journalisten is immers waarheidsvinding. Tussen alle ruis en framing door moeten wij op zoek naar hoe het echt zit. Moeten wij op zoek naar meerdere perspectieven - en moeten we dat geluid luid uitdragen.
Dat doen we niet altijd goed genoeg – en ik steek de hand ook in eigen boezem. We worstelen met onze houding op de platformen van de techbedrijven. Moeten we op X en Facebook blijven, of moeten we gaan? Ik geloof persoonlijk niet in vertrekken: we moeten juist nu overal zijn om onze impact te vergroten. Als Meta aankondigt zijn factcheckers de laan uit te sturen, moeten wij naar voren stappen. Want wij blijven wél de feiten checken.

Het is meer dan ooit zaak om op zoveel mogelijk plekken aanwezig te zijn – ook daar waar mensen ons niet geloven. Dat doen we niet door op congressen en in jaarverslagen voor eigen parochie te preken. Wél door onszelf te laten zien met de beste nieuwsapps, met slimme marketing, op evenementen waar onze journalisten op het podium voor volle zalen staan, met meer podcasts en social video’s om nieuwe en jonge doelgroepen te bereiken.
Door te laten zien wie we zijn en wat we doen, winnen we hun vertrouwen – tegen de klippen op.