Gert Ysebaert - CEO Mediahuis groep
Gert Ysebaert
CEO Mediahuis groep

We anticiperen op een nog radicalere digitale omslag

In juni 2013 werden de eerste handtekeningen gezet voor de start van een nieuwe Belgische mediagroep: Mediahuis. Niemand had toen durven dromen dat we 10 jaar later een internationale mediagroep zouden zijn met 4.600 mensen en een omzet die de 1,2 miljard overschrijdt. Het was een ongewoon intense en spannende rit die we met een gedreven groep mensen samen hebben afgelegd. En toch was onze expansie nooit een doel op zich. Wat ons vanaf de start dreef, is onze missie om onafhankelijke journalistiek te verzekeren van een duurzame toekomst. En dat kan nu eenmaal veel beter door de krachten te bundelen.

De opmerkelijke groei van Mediahuis blijft niet onopgemerkt. We staan op internationale podia en andere mediabedrijven kijken met belangstelling naar onze groep en de sleutels van ons succes. Mediahuis zwom de afgelopen jaren tegen de stroom in. Waar andere mediabedrijven het geloof in kranten verloren hadden of de weg naar een duurzame toekomst kwijt waren, kozen wij net voor investeren en groei. We transformeerden van een printbedrijf dat inzette op de digitale versnelling, naar een digitale mediagroep die ook mooie papieren kranten maakt. Hierbij zochten we steeds de best mogelijke balans tussen de kracht van onze sterke groep en de wendbaarheid van de zelfstandige, lokale organisaties. Net die formule heeft ons zo ver gebracht.

Een heldere en eenvoudige strategie was hierin behulpzaam, maar zeker niet bepalend. Want de uitdagingen zijn voor de meeste nieuwsbedrijven immers heel gelijklopend, en het aantal mogelijke strategieën is beperkt. Het is de executie die het échte verschil maakt. Daar gaat het om: mensen en cultuur. ‘Culture eats strategy for breakfast’ is een managementprincipe dat voor Mediahuis 100 % opgaat. Cultuur laat zich moeilijk in woorden vatten, maar voor mij zijn openheid, integriteit en vertrouwen zeer essentiële waarden. Zij maken Mediahuis voor mij tot een geweldige plek om te werken. Velen van onze talentvolle mensen zijn meegegroeid met de groep. De verbreding en internationalisering heeft mensen kansen geboden. Mede daardoor is Mediahuis gezegend met een groep toegewijde collega’s die met passie meeschrijven aan ons verhaal.

Ik blik dus tevreden terug op de afgelopen 10 jaar, al biedt het parcours dat we tot nu toe afgelegd hebben geen garantie voor een verdere succesvolle toekomst. We moeten onszelf scherp houden en voortdurend blijven aanpassen aan de snel veranderende wereld om ons heen.


Met onze schaalgrootte groeit ook onze maatschappelijke verantwoordelijkheid

De Covid-jaren ’20 en ’21 brachten ons onverhoopt zakelijk succes, maar daarna zijn we in zwaar weer terechtgekomen. Inflatie en hoge energie- en papierprijzen doen onze kosten stijgen. De groei van het aantal nieuwe digitale abonnees blijft positief, maar de afkalving van de papieren krant gaat onverminderd door. Een aanzienlijke groep trouwe lezers blijft gehecht aan de dagelijkse krant op de mat. Voor hen is de papieren krant nog steeds hun belangrijkste venster op de wereld. Net op dit cruciale moment wordt de continuïteit van de bezorging echter onzeker. Mede daarom anticiperen we op een nog radicalere digitale omslag. Bovendien wordt 2023 wellicht het jaar waarin AI, artificiële intelligentie, definitief breed doorbreekt en een nieuw tijdperk van disruptie inluidt. Het is een razend interessant thema dat opnieuw vele zekerheden op de helling zal zetten.

Maar ik zie ook onze kansen verdubbelen. Vele mediabedrijven zullen het de komende tijd moeilijk krijgen, net nu wij het verschil kunnen maken. We beschikken over een uitgebreide roadmap van ontwikkelingen, innovaties en mogelijkheden die onze merken zullen versterken en de kracht van onze groep zullen vergroten.

De volgende jaren schrijven we verder aan ons verhaal. Met dezelfde ambitie en kracht zal onze groep zich ook de komende 10 jaar verder ontwikkelen als een toonaangevende Europese mediaspeler. We blijven zoeken naar versterking in onze kernmarkten en onderzoeken daarnaast ook nieuwe kansen. Met een aanwezigheid in 6 Europese landen heeft Mediahuis een mooi netwerk opgebouwd van sterke lokale mediabedrijven. Hiermee bouwen we de kennis op die ons zal helpen bij toekomstige stappen.

Met onze schaalgrootte groeit ook onze verantwoordelijkheid. Mediahuis heeft de afgelopen jaren bewezen dat schaalvergroting net meer duurzaamheid brengt voor onafhankelijke lokale journalistiek. Tenminste, als dit gebeurt met respect en zorg voor redactionele autonomie en voor het unieke karakter van elke titel.

Onze maatschappelijke verantwoordelijkheid vertaalt zich ook door in ons IMPACT duurzaamheidsprogramma. Daarin maken we tastbaar hoe we onze maatschappelijke rol opnemen en het beter willen doen dan wat van iedereen mag worden verwacht. Dat is precies waar we het bij Mediahuis voor doen: om het verschil te maken. Elke dag weer.