Paul Verwilt - COO Mediahuis groep
Kristiaan De Beukelaer
CFO Mediahuis groep

Mediahuis blijft financieel kerngezond ondanks moeilijke marktomstandigheden

Het afgelopen jaar was een moeilijk jaar, na de twee coronajaren waarin Mediahuis grote stappen zette op het vlak van groei en rentabiliteit. De omstandigheden waarin we opereerden waren complex en uitdagend, met historisch hoge papierprijzen, inflatie, druk op de kwaliteit van de bedeling en stagnerende abonnementenaantallen. Maar dat is eerder beperkt gereflecteerd in onze operationele resultaten die met 155,7 miljoen euro slechts 10,4 miljoen lager waren dan in het topjaar 2021. Het nettoresultaat daalde van 117,3 miljoen euro naar 65,3 miljoen. In 2021 realiseerden we namelijk de meerwaarde op de verkoop van de Keesingparticipatie. In 2022 werd het nettoresultaat daarentegen negatief beïnvloed door eenmalige kosten van herstructurering, waarvan die voor de sluiting van de drukkerijen in Luxemburg en Newry (Noord-Ierland) de voornaamste zijn. Deze eenmalige uitgaven zijn het gevolg van een continu streven naar operationele excellentie en het consequent afbouwen van de drukcapaciteit. We slagen er op deze manier in om onze processen snel aan te passen aan de dalende printvolumes en de noden van de digitale transformatie, en we behoeden tegelijk onze operaties voor groeiende vaste kosten als gevolg van externe factoren zoals inflatie.


Historisch hoge papierprijzen wegen op de brutomarge

De autonome omzetgroei was met +0,6% eerder beperkt. Ondanks de stagnerende abonnementenaantallen en de verdere transitie van duur geprijsde printabonnementen naar goedkopere digitale formules, steeg de omzet uit abonnementen met 1,5% of 8,4 miljoen euro; dit voornamelijk als gevolg van een evenwichtig en data-gedreven prijsbeleid. De losse verkoopaantallen van de nieuwsmerken en de daaraan gerelateerde omzet daalden verder, in lijn met de markt. Op de advertentiemarkt slaagden we erin om autonoom een groei van 1,1% te realiseren, waarbij we digitaal sterk groeiden en de printomzet goed standhield, ondanks moeilijke marktomstandigheden in voornamelijk België. Ook onze digitale platformen Zimmo, Jobat en Carsireland knoopten terug aan met groei. De e-commerce activiteiten van de nieuwsmerken bevestigden hun sterke groei van de coronajaren, met een brutomarge die quasi gelijk was aan 2021. De voor Mediahuis Ireland belangrijke retailactiviteiten van Reach Group tekenden een mooie omzet- en margegroei op. Verder groeide de omzet van Mediahuis voornamelijk als gevolg van acquisities: in januari 2022 verwierven we 70% van het Duitse Medienhaus Aachen en in het laatste kwartaal 100% van de Ierse platformen Carzone en Switcher. Hiermee groeide de omzet van Mediahuis boven 1,2 miljard euro.

De brutomarge van de nieuwsmerken en andere print- activiteiten werden echter zwaar negatief beïnvloed door de historisch hoge papierprijzen, die op 24 maanden zo goed als verdrievoudigden. Exclusief Medienhaus Aachen leidde deze prijsstijging tot een meerkost van ruim 30 miljoen euro, met eenzelfde effect op de brutomarge en het operationeel resultaat. De kost per exemplaar voor bedeling steeg sterk, voornamelijk in Nederland, als gevolg van de inspanningen die werden gedaan om de kwaliteit van de bezorging op peil te houden en een algemene opwaartse druk op vergoedingen van freelance krantenbedelers. De historisch hoge energieprijzen hadden slechts een beperkt effect gezien Mediahuis zich consequent wist in te dekken en hierdoor de volatiliteit van de energiemarkt nauwelijks impact had op onze kosten. Bij de vaste kosten wisten we de impact van de inflatie te beperken door verdere procesoptimalisaties en een goed kostenbeheer.


De impact van de inflatie bleef beperkt door goed kostenbeheer

Het balanstotaal van Mediahuis nam toe met 72 miljoen euro tot 1.180, voornamelijk als gevolg van de eerste consolidatie van de in 2022 verworven bedrijven Medienhaus Aachen (70%), Carzone en Switcher. Het eigen vermogen toewijsbaar aan de aandeelhouders bleef nagenoeg gelijk. Het aan het eigen vermogen toegevoegde nettoresultaat van 2022 en het positieve effect van gestegen discontovoeten op de pensioenverplichtingen werden gecompenseerd door het in 2022 aan de aandeelhouders uitgekeerde dividend en de inkoop van eigen aandelen. Voor het eerst heeft Mediahuis ook een significante minoriteit als gevolg van het verwerven van 70% in Medienhaus Aachen. Waar we eind 2021 voor het eerst sinds de start van Mediahuis netto schuldenvrij waren, eindigen we 2022 opnieuw met een beperkte nettoschuld van 54,1 miljoen euro, waarbij Mediahuis de vermeldde acquisities financierde met bestaande bankfaciliteiten. Met een eigen vermogensratio van 41% en een financiële hefboom van 0,27 blijft Mediahuis financieel solide en kerngezond.

Naar de Financiële resultaten

 
Recurrente bedrijfsopbrengsten

In miljoenen euro

Operationeel resultaat

In miljoenen euro

Bedrijfsresultaat exclusief amortisatie van acquisitie-goodwill en niet recurrente resultaten

Netto recurrent resultaat

In miljoenen euro

Operationeel resultaat plus financieel resultaat (inclusief resultaat deelnemingen in vermogens- mutatie), na aftrek van vennootschapsbelastingen hierop

Netto schuld

In miljoenen euro

Liquide middelen min bank- schulden, exclusief operationele leaseverplichtingen onder IFRS16 als schuld uitgedrukt

Omzetverdeling per land