Het Ierse mannenrugbyteam veroverde in juli 2022 de eerste plaats op de wereldranglijst nadat het geschiedenis schreef door de All Blacks in Nieuw-Zeeland voor het eerst te verslaan.
Foto Brendan Moran/Sportsfile

Jaaroverzicht Ierland

Nieuwsmerken Mediahuis Ireland

Dagbladen
Belfast Telegraph
Irish Independent
Sunday Independent
Sunday Life
Sunday World
The Herald

Regionale dagbladen
Bray People
Drogheda Independent
Enniscorthy Guardian
Gorey Guardian
Irelands Own
New Ross Standard
Sligo Champion
The Argus
The Corkman
The Kerryman
Wexford People
Wicklow People

Dagbereik
2.478.000 mensen
1 op de 2
inwoners van Ierland

Aantal abonnees
65.626
100% digitaal

Omzet
199,7 miljoen euro

Sterke groei in digitale abonnees

Mediahuis Ireland zag in 2022 het aantal digitale abonnementen opnieuw sterk groeien. Independent.ie, BelfastTelegraph.co.uk en de regionale content en ePapers zorgden samen voor een aantal van meer dan 65.500 digitale abonnees, goed voor een groei van meer dan 30% op jaarbasis.
Sterke digitale journalistiek en een pak nieuwe initiatieven liggen aan de basis van dit knappe resultaat. Een betere opvolging van de uitstroom van abonnees zorgde voor een stijging in behoud met meer dan 50%. De invoering van nieuwe betaalmethoden resulteerde in extra online verkoop. De voortdurende verbeteringen in e-mailmarketing leidden tot het beste resultaat ooit met maar liefst 60% meer nieuwe abonnees in vergelijking met 2021.

In november werd de nieuwe hybride betaalmuur gelanceerd. Deze helpt niet alleen bij het realiseren van de ambitieuze doelstellingen op first party data, maar helpt ook om meer lezers te bereiken met sterke abonnementsvoorstellen.

Project ADvance: op weg naar een toekomstbestendige verkooporganisatie

Met het ADvance project wil Mediahuis Ireland een toekomstbestendige verkooporganisatie uitbouwen. ADvance maakt duidelijke keuzes wat betreft waar en hoe te concurreren en wil tegelijkertijd bouwen aan een betere salesstructuur. Een eerste analyse heeft aangetoond dat het klantenbestand uit twee lagen bestaat. Enerzijds is er een toplaag die goed is voor een zeer aanzienlijk deel van de advertentieomzet. Anderzijds is er de onderkant van het klantenbestand die gekenmerkt wordt door een groot volume van transacties met een lage waarde. Deze brengt hoge kosten met zich en weegt daardoor op zowel de organisatie als de operationele aanpak.
Qua structuur werd gekozen voor een nieuwe, slankere salesorganisatie. Er werd volop geïnvesteerd in nieuw talent om zodoende alle kansen in de markt te benutten en groei te stimuleren. Met de nieuwe selfserviceportal YourAdNow wordt gemikt op de goedkopere segmenten in de markt. Verder moeten performante systemen en processen en doorgedreven training voor een betere klantervaring zorgen.
Een belangrijk strategisch aandachtspunt is de investering in middelen en capaciteit om het digitale aandeel in de advertentie-inkomsten te vergroten. Om tegemoet te komen aan de vraag van klanten naar sterke audio- en videoadvertising, werd een nieuw programma ontwikkeld om inzichten over percepties, attitudes, gedrag en behoeften van klanten in beeld te brengen. Dit programma is de basis voor de planning van commerciële activiteiten in 2023 en daarna.

Succes van podcast zet zich door

De podcasts van Mediahuis Ireland worden steeds succesvoller. De Indo Daily focust op verhalen over mensen in het nieuws en bouwde verder aan een trouw publiek. Bij de eerste Irish Podcast Awards won de Indo Daily zilver voor Business Podcast of the Year en brons voor Best Documentary. De podcast staat regelmatig bovenaan de hitlijsten voor ‘Nieuws’ in Ierland en staat consequent in de top 10 van de algemene hitlijsten. Aanvankelijk werd gemikt op 60.000 luisteraars per week, maar inmiddels is de grens van 100.000 luisteraars doorbroken. Nog tijdens de Irish Podcast Awards won The Big Tech Show de Business Podcast of the Year award en sleepte Karl Henry’s Real Health, een podcast die alle aspecten van gezondheid en welzijn belicht, zilver in de wacht in de categorie Well Being.

Nieuw magazijn voor Reach Group:
focus op duurzaamheid

Reach Group, het distributie- en retailservicebedrijf dat onderdeel is van Mediahuis Ireland, consolideerde zijn activiteiten van drie locaties naar één nieuw kantoor met magazijn van 80.000 m². De nieuwe locatie omvat meer dan 7.000 palletplaatsen voor papierwaren, boeken en verpakkingsproducten die bestemd zijn voor de detailhandel. Het nieuwe gebouw ligt in de nabijheid van de twee belangrijkste drukkerijen en biedt tevens gemakkelijk toegang tot de stad Dublin en alle belangrijke verkeersaders in het land. Het samenvoegen van de activiteiten op één locatie betekent een belangrijke kostenbesparing, omdat alle leveringen vanuit één punt vertrekken en het bestaande distributienetwerk beter benut wordt.
Het gebouw heeft een energieklasse A-certificaat. Door het installeren van zonnepanelen zal de energie-efficiëntie nog verbeterd worden. Het airconditioningsysteem heeft een AA-classificatie en regelt de omgevingstemperatuur vanuit centrale eenheden. In de keuken werden energiezuinige apparaten geïnstalleerd. Wateropvangsystemen recupereren het regenwater voor gebruik in de toiletten. Alle voertuigen in het magazijn zijn elektrisch aangedreven en de locatie beschikt over tien externe oplaadpunten.