Lüzerath, een klein dorp midden in het verspreidingsgebied van de Aachener Zeiting is al maandenlang een bedevaartsoord voor klimaatactivisten. Een man neemt plaats voor de immense graafmachine om te verhinderen dat het dorp verdwijnt voor de uitbreiding.
Foto Barbara Schnell/dpa

Jaaroverzicht Duitsland

Nieuwsmerken Medienhaus Aachen

Aachener Zeitung
Zeitung am Sonntag

Dagbereik
308.293 mensen
1 op de 4 inwoners
binnen het verspreidingsgebied Heinsberg, Düren en Aachen

Aantal abonnees
74.183
86% print
14% digitaal

Omzet
79,6 miljoen euro

Integratie Medienhaus Aachen in de Mediahuisgroep

Voor Medienhaus Aachen stond 2022 in het teken van de integratie binnen de Mediahuisgroep en de versnelling van de digitale transformatie. Een grote consensus over de strategische richting – de digitale business sneller en efficiënter laten groeien – maakte het gemakkelijk om zes werkstromen op te zetten en gemotiveerde grensoverschrijdende teams samen te stellen. Zij gingen aan de slag binnen specifieke aandachtsgebieden zoals de optimalisering van het gedrukte nieuwsportfolio, het bepalen van de vereisten voor een verdere digitale versnelling, de evaluatie van het economisch potentieel van de gratis huis-aan-huisbladen en het aligneren van de technologie.
Medienhaus Aachen kon maximaal gebruikmaken van het netwerk, de kennis en de ervaring van Mediahuis. Terwijl sommige werkstromen resulteerden in duidelijke, tastbare projectplannen, waren andere meer open-end en gericht op het leren kennen van elkaar en het delen van kennis en expertise.
De integratiewerkstromen werden ondertussen officieel afgesloten. Sommige doelstellingen en projecten werden onderdeel van de dagelijkse gang van zaken en opgenomen in de strategische projecten van Medienhaus Aachen. De integratie mag dan wel voltooid zijn, het eigenlijke werk is nog maar net begonnen.

Open communicatie staat centraal in nieuwe kantoren van Medienhaus Aachen

Medienhaus Aachen nam in augustus zijn intrek in een nieuw kantorencomplex dat vlak voor de oude gebouwen werd neergezet. De afdelingen van Medienhaus Aachen zijn gesitueerd op de eerste en tweede verdieping, die grotendeels zonder scheidingswanden of aparte kantoren zijn ingericht. Het basisprincipe van het gebouw is dat elke medewerker vrij haar of zijn werkplek kan kiezen. De open ruimte moet de transparante communicatie tussen collega’s en afdelingen maximaal faciliteren.
Omdat mensen vaak van thuis werken, werd bij het inplannen van de werkplekken rekening gehouden met een maximale bezetting van 70%.
Op de begane grond biedt een grote evenementenruimte ruimte voor informatiesessies, personeelsbijeenkomsten, fora, debatten en andere activiteiten.

Medienhaus Aachen kiest voor één merkstrategie

Eind 2022 besloot Medienhaus Aachen zijn twee krantentitels samen te voegen. Abonnees van de Aachener Nachrichten vinden hun krant voortaan terug onder een nieuwe maar vertrouwde naam: Aachener Zeitung. Beide titels werden sinds 2003 door één gezamenlijke redactie gemaakt.
Terwijl het aantal digitale klanten gestaag groeide, was het aantal printabonnees gedaald tot een niveau waarop de afzonderlijke productie van twee gedrukte kranten niet langer een duurzame optie was.
De lezers van beide titels werden via een begeleidende campagne op de hoogte gebracht van de veranderingen. Aangezien de twee kranten inhoudelijk quasi identiek waren en in wezen alleen te onderscheiden vielen door hun naam en de merkkleuren blauw en geel, waren de lezers nauwelijks verrast.
Parallel aan de gedrukte edities werden ook de digitale edities samengevoegd op www.aachener-zeitung.de. Deze samenvoeging resulteerde in een grotere zichtbaarheid van het journalistieke aanbod.
In het fusieproces van de Aachener Zeitung en Aachener Nachrichten was vooral de ervaring van de collega’s van Mediahuis Limburg zeer waardevol. Zij doorliepen enkele jaren geleden immers een soortgelijk proces.