3.500 podcastliefhebbers verzamelden in het Kursaal van Oostende voor de eerste editie van het De Standaard Podcastfestival.
Foto Hans Warreyn

Jaaroverzicht België

Nieuwsmerken Mediahuis België

De Standaard
Gazet van Antwerpen
Het Belang van Limburg
Nieuwsblad / De Gentenaar

Dagbereik
2.624.800 mensen
1 op de 2
inwoners van België

Aantal abonnees
461.332
66% print
34% digitaal

Omzet
323,1 miljoen euro

Het Podcastfestival van De Standaard

In 2021 strooide corona roet in het eten, maar in 2022 was de eerste editie van het De Standaard Podcastfestival eindelijk een feit. Het tweedaags festival vond plaats in Oostende en was een feest voor het oor, boordevol talks, luistersessies, workshops en live opnames. Ruim 3.500 podcastliefhebbers waren aanwezig om de meest interessante podcastmakers uit binnen- en buitenland aan het werk te zien en te horen. Naast internationale toppers als Brian Reed (S-town) en Connor Ratliff (Dead eyes) ontving het festival het kruim van de Belgische podcastwereld. En dat is ook de mensen achter de Belgian Event Awards niet ontgaan: het evenement in het Kursaal van Oostende won goud in de categorie Business to Consumer.

Ads & Data pakt uit met crossplatform datastrategie

Data zijn niet meer weg te denken uit de reclamewereld. Door de verstrenging van de GDPR-wetgeving en de uitfasering van de 3rd party cookies, dringt het belang van een ingelogd bereik en de first party data die hierdoor kunnen verzameld worden, zich meer en meer op. Ads & Data, de nationale reclameregie van Mediahuis, Telenet/SBS en Proximus, speelt hier gretig op in om aldus nóg beter aan de behoeften van de adverteerders tegemoet te komen.
De datastrategie van Ads & Data vertrekt vanuit een online ecosysteem waarbij de data, die verkregen worden via de mediamerken van Mediahuis, SBS en VRT, worden samengebracht in een centraal data management platform (DMP). Een van de belangrijkste pijlers om dit te realiseren, was het uitrollen van de Ads & Data – consent, waarbij surfers de noodzakelijke toestemming geven om hun data te verzamelen en te profileren voor gepersonaliseerde advertenties op de media van alle partners van Ads & Data (de uitgevers en tv-omroepen Mediahuis, Play Media en VRT, en de telcopartners Telenet en Proximus). 
Door de gecentraliseerde digitale ad stack, de set van de verschillende digitale advertentietools, kan Ads & Data doelgroepen opbouwen over alle websites heen. Daarnaast kan het surfers targeten met gepersonaliseerde reclame op het volledige Ads & Data-netwerk. Dit unieke crossplatform ecosysteem, gecreëerd op basis van first party data van uitgevers, tv-omroepen en telcospelers, maakt van Ads & Data een thought leader op het vlak van data. Het is de ideale manier voor adverteerders om top of mind te blijven over het hele platform en de juiste boodschap op het juiste moment naar een doelgroep te communiceren die voor hen relevant is.

Eén nieuwssite en -app voor Gazet van Antwerpen en ATV

Gazet van Antwerpen en ATV zijn de belangrijkste media voor nieuws over Antwerpen. Het is een logische stap dat zij de handen in elkaar hebben geslagen om één nieuwssite en -app voor en over de stad te maken. De redacties van beide media blijven onafhankelijk werken, maar hebben hun regionale journalistiek op één online platform gebundeld. “Het is voor een nieuwsapp belangrijk om niet alleen in tekst en foto, maar ook in video en geluid te vertellen wat er leeft in Antwerpen en de wereld”, aldus Frederik De Swaef, hoofdredacteur van Gazet van Antwerpen. “Samen met de collega’s van ATV kunnen we live het nieuws tonen en achtergrondinformatie versterken met nieuwsbeelden. Zo zijn we de nummer 1 bestemming voor al wie wil weten wat er in Antwerpen gebeurt.” De samenwerking met ATV zorgde bij Gazet van Antwerpen voor een boost in videocijfers en had eveneens een positief effect op de advertentieomzet.

De Standaard is Klaarwakker

‘Waar lig jij echt van wakker?’ Die vraag stelden vijf jonge journalisten van De Standaard elkaar in de nieuwe podcastreeks Klaarwakker. Ze trokken elk met een persoonlijk dilemma naar leeftijdsgenoten en experts. Hun vragen: ‘Koop ik een huis of huur ik beter?’, ‘Wil ik wel een kind?’, ‘Moet ik mij schuldig voelen over het klimaat?’, ‘Hoe veilig is de nacht?’ en ‘Waar voel ik me echt thuis?’ In een reeks van telkens drie afleveringen gingen ze op zoek naar antwoorden op elk van deze vragen. Buitenlandredacteur Samira Ataei beet de spits af en praatte met tientallen jongeren over wat het betekent om zich ergens wel of niet thuis te voelen: in een nieuwe school, een nieuwe buurt, een nieuwe werkomgeving of zelfs een nieuw land. Samira emigreerde met haar ouders vanuit Iran naar België toen ze vijf jaar oud was. Sinds haar tienerjaren ligt ze zelf wakker van de vraag ‘Wat is thuis zijn?’

De Stemmen van Assisen

Na meer dan 80 afleveringen bleef De Stemmen van Assisen een van de best beluisterde podcastreeksen. Was het moord? Of was het een ongeluk? En is de beschuldigde op dat bankje wel écht schuldig. Pieter Huybrechts, Marc Klifman en Cedric Lagast, misdaadjournalisten bij het Nieuwsblad, nemen de luisteraars mee naar het hof van assisen. Bij de start van een proces duiken ze in het dossier, reconstrueren het onderzoek en onderwerpen het verhaal van de beschuldigde aan een grondige analyse.
Tijdens het Podcastfestival van De Standaard kregen bezoekers de gelegenheid om een kijkje te nemen in de studio van De Stemmen van Assisen en zelf plaats te nemen achter de microfoon. Het grote aantal kijk- en luisterlustigen bewees het succes van de misdaadpodcastreeks.

+PLUS

In het najaar pakte Mediahuis in België uit met +PLUS, een nieuwe en baanbrekende abonnementsformule. Abonnees van om het even welke Vlaamse Mediahuiskrant hebben voortaan de mogelijkheid om gratis en onbeperkt toegang te krijgen tot alle plusartikelen in alle Vlaamse titels van de groep. Koen Verwee, CEO Mediahuis België, verwoordde het initiatief als volgt: “Het succes van onze vijf Vlaamse nieuwsmerken is gebouwd op hun journalistieke kwaliteit en verscheidenheid. Met de nieuwe +PLUS-formule geven we al onze abonnees maximale waarde voor hun geld: ze lopen nooit meer tegen een paywall aan en kunnen op die manier elke dag het nieuws, duiding en de opiniëring in al onze titels volgen.”
Mediahuis maakte van de lancering van +PLUS gebruik om ook nieuwe lezers aan te spreken. Wie nog geen abonnee was, kon voor 1 euro een maand intekenen op +PLUS. De lezer selecteerde één titel op een manier naar keuze: elke dag digitaal, elke dag op papier of alleen op papier in het weekend. Bovenop dat abonnement kreeg men gratis toegang tot alle plusartikels van de vier andere Vlaamse Mediahuistitels.

De nieuwe Nieuwsblad-app

Onderzoek wijst uit dat app gebruikers langer lezen en sneller de overstap maken naar een abonnement. De apps van onze nieuwsmerken worden daarom systematisch verbeterd en vernieuwd. Voorjaar 2022 was het de beurt aan de app van het Nieuwsblad om een totale make-over te krijgen. Dankzij nieuwe technologie werd de app sneller en stabieler. Voor een aangenamere leeservaring werd het design grondig opgefrist. Lezers konden voortaan nog gemakkelijker hun voorkeuren beheren en zich aanmelden om plusartikelen te lezen. Het menu en het zoekscherm werden vereenvoudigd, waardoor men sneller de gewenste informatie kon vinden. Tot slot kregen de journalisten meer mogelijkheden om nieuws te bundelen en overzichtelijker te presenteren, iets wat uiteraard de gebruiksvriendelijkheid voor de lezer ten goede komt.

Caroline Van der Cruyssen en Jeroen Van Reeth wonen met hun twee kinderen al tien jaar op amper 800 meter van de 3M-fabriek in Zwijndrecht. Caroline kreeg, net als veel andere inwoners, te horen dat zij een alarmerende hoeveelheid PFOS in het bloed heeft.
Foto Fred Debrock
De Standaard won een Belfius pesprijs in de categorie Print en Web voor het dossier ‘De PFOS-vervuiling blootgelegd’ van Jef Poppelmonde, Stijn Cools, Maxie Eckert en Lisa De Bode.

Diepregionaal nieuws gaat digitaal

De redactie van Het Belang van Limburg zette het voorbije jaar volop in op de digitale transformatie 4.0 en werkt vandaag volledig digital first. In die evolutie stuitte men op de vraag: is alle diepregionale content wel geschikt om digitaal uit te spelen? De Goednieuwskrant (GNK) was een van de bijlagen die hierbij onder de loep werden genomen. Nogal wat collega’s achtten het onmogelijk om voor de lokale goednieuwsverhalen, die het altijd zeer goed deden in de papieren krant, een nieuw digitaal publiek te vinden. Maar het tegendeel bleek waar. De GNK is met succes digitaal gegaan en bewijst dat er ook voor diepregionale journalistiek een mooie digitale toekomst is weggelegd.