Jaaroverzicht Audiovisueel

Radio
Regionale TV

Nostalgie
NRJ
Radio Latina
Sublime

ATV
ROBtv
TVL
TV Oost

All-in-one audio agency

Audiohuis, ontstaan vanuit Mediahuis NRC, is een all-in-one-audio agency dat de Nederlandse markt een totaalformule aanbiedt – creatie, productie en marketing – op het gebied van live en ondemand audio. Audiohuis ontzorgt merken op alle domeinen: scripting en hosting, opname en montage, distributie en promotie.
De audio agency heeft met de Nederlandse commerciële FM-radiozender Sublime en de digitale/DAB+ radiozender Nostalgie ook twee live radiomerken in handen.
Omwille van de snelgroeiende positie van audio binnen het Nederlandse medialandschap, is Audiohuis geëvolueerd tot een aparte entiteit binnen de Mediahuisgroep. Als commercieel loket zal Audiohuis voortaan ook nauw samenwerken met de diverse Mediahuis-entiteiten in Nederland voor wat betreft radio-en podcastadvertising.

Nostalgie blijft een vaste waarde in het radiolandschap

In februari 2022 kende de Vlaamse regering een van de drie beschikbare FM-radiolicenties toe aan Nostalgie. De muziekzender behoudt op die manier zijn erkenning als landelijke radiozender en zal ook de komende jaren radio blijven maken via een FM-frequentie.
Als feelgood muziekzender ontpopte Nostalgie zich het afgelopen jaar nog nadrukkelijker als dé challenger in het Vlaamse radiolandschap. Zo werd in mei Nostalgie+ gelanceerd, een nieuw en volledig digitaal DAB+ radiostation. Muziekliefhebbers worden er de klok rond verwend met de beste muziek uit de jaren 60, 70 en 80. Als volwaardig digitaal station zorgt Nostalgie+ voor een verdere versterking van zijn fanship bij de iets oudere muziekliefhebbers.
Op 1 augustus werd Nostalgie gelanceerd in Nederland, op de door Audiohuis verkregen extra frequentieruimte voor DAB+. Nostalgie wordt hiermee naast Sublime de tweede radiozender van Mediahuis in Nederland. De zender is er ook te horen via nostalgie.nl, verschillende radioplatformen en de Nostalgie-app.
Dat Nostalgie met zijn frisse en creatieve muziekacties een steeds breder publiek bereikt, blijkt uit de luistercijfers. Goede classics spreken immers alle leeftijden aan en werken vaak verbindend tussen verschillende generaties.
Op dagbasis bereikt Nostalgie in Vlaanderen bijna 363.000 luisteraars, goed voor een marktaandeel van 6,2%. In Franstalig België bereikt Nostalgie dagelijks zo’n 530.000 luisteraars. Dit levert een marktaandeel van 16% op, waarmee Nostalgie er de onbetwiste nummer 1 van alle radiozenders is.

UITGESPROKEN valt meermaals in de prijzen

Podcastagentschap UITGESPROKEN viel in 2022 twee keer in de prijzen. Patiënt Pedro, een coproductie met Woestijnvis voor GoPlay en het Nieuwsblad, werd bekroond met een Oorkonde in de categorie Story. Grensverleggers, in opdracht van A.S. Adventure, over gewone mensen die buitengewone dingen doen, won een Belgian Podcast Award in de categorie Corporate.
Shalini Van den Langenbergh versterkte het team van UITGESPROKEN als creative producer. Zij won in 2022 een Oorkonde voor de podcast Mercury Mysteries (Nostalgie) en een award voor Beste vrouwelijke host.
Een aantal samenwerkingen werden verlengd en een aantal mooie nieuwe kwamen erbij. Voor VRT MAX maakte UITGESPROKEN Zot Schoon, over de heropening van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA), en Club Net, een wekelijkse podcast over internetcultuur.

Regionale televisie: tussen de kijkers

De regionale televisiezenders van Mediahuis in België houden vast aan hun missie: er bij zijn waar het gebeurt én er zijn voor de kijkers. Net als andere traditionele media zien de regionale tv-zenders in 2022 een lichte terugval in het lineaire tv-bereik. Maar hoe dan ook lag het bereik van ATV, TVL, ROBtv en TV Oost 9% hoger dan in 2019, vóór corona. Ieder afzonderlijk hadden de tv-zenders een marktaandeel van ruim 20%; samen bereikten zij dagelijks gemiddeld 600.000 kijkers.
Online konden de regionale zenders de sterke stijging van de afgelopen jaren handhaven. Met de bijna 30 miljoen videoviews die ATV, TVL, TV Oost en ROBtv in 2022 samen behaalden, bevestigen zij hun sterke online positie. Via de aansluiting op het Ads & Data-netwerk slaagden zij erin om hun online advertentieomzet significant te laten stijgen. Het productiehuis van De Buren, de organisatie die de regionale tv-zenders van Mediahuis groepeert, realiseerde op de B2B markt een groei van 80% in vergelijking met vorig jaar.