Duizenden mensen gingen met een fakkel de straat op in Groningen om te protesteren tegen de Haagse plannen om meer gas te winnen. Via Dagblad van het Noorden werden nog eens een kwart miljoen digitale vlammen ontstoken om solidariteit te tonen met de inwoners van het aardbevingsgebied.
Foto Roelof van Dalen

Jaaroverzicht Nederland

Nieuwsmerken Mediahuis in Nederland

Nieuwsmerken Mediahuis Limburg

De Limburger

Nieuwsmerken Mediahuis Nederland

De Gooi-en Eemlander
De Telegraaf
Haarlems Dagblad
IJmuider Courant
Leidsch Dagblad
Noordhollands Dagblad
Metro

Nieuwsmerken Mediahuis Noord

Dagblad van het Noorden
Friesch Dagblad
Leeuwarder Courant

Nieuwsmerken Mediahuis NRC

NRC

Dagbereik
3.667.000 mensen
1 op de 3
inwoners van Nederland

Aantal abonnees
1.148.887
53% print
47% digitaal

Omzet
560,8 miljoen euro

Personalisatie op www.telegraaf.nl

Abonnees van De Telegraaf geven aan dat de artikelen in hun krant interessant en relevant voor hen zijn. Via personalisatie op basis van een algoritme kan De Telegraaf echter nog relevanter worden voor elk van haar lezers. Door te kijken naar iemands leesgedrag, wordt hem of haar de meest geschikte content getoond. Lezers raken gewend aan zo’n gepersonaliseerd aanbod en gaan het, onbewust, ook meer en meer verwachten.
Welke content de krant brengt, in welk format en wanneer, blijven beslissingen die door de redactie worden genomen. Op www.telegraaf.nl wordt het algoritme selectief toegepast. Initieel werd op de homepage gestart met drie posities die meteen zichtbaar zijn als de lezer de site bezoekt. Later werd dit uitgebreid met een aantal posities die men tegenkomt als men naar beneden scrolt. De krant ziet een stijging in het aantal kliks op de plekken die door het algoritme worden gevuld. Dit betekent dat het aanbod effectief aansluit op de interesse van de lezers.
Analyse van het aanbod op basis van het algoritme levert voor de redacties en andere collega’s binnen Mediahuis interessante informatie op. Inzichten die kunnen helpen bij het maken van beslissingen om abonnees zo goed mogelijk te bedienen.

Dagblad van het Noorden bovenop het gasnieuws

2022 was een bewogen gasjaar waarin Dagblad van het Noorden bovenop het nieuws rond de aardbevings- en gaswinningsproblematiek in Noord-Nederland zat. De krant zocht en vond hiervoor samenwerking met NRC.
Het jaar was nog geen week oud of de overheid kondigde aan dat de gaskraan van Groningen verder open zou worden gedraaid. Volledig tegen eerdere beloftes in. Enkele dagen later ontstonden er in de kou ellenlange wachtrijen met Groningers voor subsidie om hun huis te verduurzamen. Een kapitale blunder van de overheid, die wist dat er te weinig geld was.
Het ontaardde in een fakkeltocht door de binnenstad van Groningen waarin ruim tienduizend aardbevingsgedupeerden meeliepen. Dagblad van het Noorden kwam die dag met een speciale voorpagina om de Groningers een hart onder de riem te steken. De krant vroeg lezers om zich solidair te tonen met hun provinciegenoten en een selfie met gebalde vuist op te sturen. Deze foto’s werden gebundeld tot een krachtige voorpagina.
Het was ook het jaar van de parlementaire enquête gaswinning Groningen. Die ging tien jaar na de aardbeving bij Huizinge van start. De journalisten Bas van Sluis en Lyanne Levy volgden vanuit Den Haag de tientallen openbare getuigenverhoren. Elke dag brachten ze het meest relevante enquêtenieuws via website en krant. En aan het einde van de week maakten ze, samen met presentator Arnoud Bodde, de podcast Naschokken.
Tijdens de verhoren werd met regelmaat verwezen naar de gezamenlijke publicaties van Dagblad van het Noorden en NRC. Samen met vier NRC-collega’s doken Lyanne en Bas een jaar voor de start van de enquête in de relevante stukken en interviewden tientallen direct betrokkenen. Het leverde prachtige gezamenlijke reconstructies op en snoeihard nieuws. Een samenwerking die de lezers waardeerden: ‘Voor zulke onderzoekjournalistiek lezen we de krant’. 

Nieuwe versie NRC podcast app

NRC heeft haar podcast app vernieuwd. De wijzigingen in de app zijn vooral gebaseerd op kwalitatieve gebruikersonderzoeken en kwantitatieve data om zo de best mogelijke gebruikerservaring te bieden. Zo bleek bijvoorbeeld dat 93% van de ruim 90.000 wekelijkse podcast plays van de eigen NRC podcasts waren. In diverse gebruikersonderzoeken kwam naar voren dat luisteraars de app vooral gebruiken om specifiek naar NRC podcasts te luisteren. Daarom is er bij de nieuwe versie van de app gekozen voor een geheel nieuw opzet, waarbij er meer ruimte is voor de eigen producties en minder focus op het bieden van een totaal aanbod, concurrerend met de bekende streamingplatformen als Apple en Spotify. De vernieuwde app kent nu eveneens een grote etalage waar nieuwe afleveringen van podcasts duidelijker te zien zijn. Ook is gekozen voor een uniforme beleving van NRC podcasts op het NRC platform. De opzet van de website en binnenkort ook de nieuws app is vergelijkbaar met de audio app. Een verbeterde plek om de podcasts uit te lichten met een eenduidige gebruikerservaring.

Duurzame Dertig

Mediahuis Noord rondde in juni 2022 een mooi initiatief af: de Duurzame Dertig, een gezamenlijk project van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en het Friesch Dagblad. De Duurzame Dertig zette duurzame initiatieven in de drie noordelijke provincies van Nederland in de schijnwerpers en wilde mensen daarmee inspireren. Inzendingen varieerden van energiecoöperaties en groendakenleggers tot kleine, particuliere projecten uit de achtertuin. Een deskundige jury maakte een selectie van dertig initiatieven. Dankzij de stemmen van duizenden lezers werd deze lijst teruggebracht tot een top drie per provincie. De winnaars kregen een mooi bedrag aan mediawaarde waarmee ze hun duurzame boodschap in de titels van Mediahuis Noord onder de aandacht konden brengen. Mediahuis Noord ontving voor dit initiatief een gouden predicaat van SDG Nederland (Sustainable Development Goals) voor de bijdrage aan de duurzaamheidsdoelen van de Verenigde Naties.

Mediahuis Limburg terug in Maastricht

Mediahuis Limburg verhuisde na de zomer van Sittard naar provinciehoofdstad Maastricht, terug naar de roots van de 176-jarige De Limburger. Naast het symbolische voordeel om als regionale krant in het hart van de regio te zitten, faciliteert het nieuwe kantoor maximaal in een open en hybride manier van werken en samenwerken. Een werkgroep van medewerkers uit alle geledingen van het bedrijf is o.l.v. facilitair manager Marcel Noten, samen met een projectinrichter en een binnenhuisarchitect, aan de slag gegaan met het functioneel inrichten van het nieuwe kantoor. Dat wordt gekenmerkt door een speelse splitlevel-indeling en een grote ontvangstruimte op de bovenste etage, inclusief bedrijfsrestaurant en dakterras dat een volledig zicht geeft over de stad. Alle werkplekken, vergaderruimtes en directiekantoren zijn flexibele plekken geworden. Naast de functionele inrichting is ook de fysieke inrichting van het kantoor aangepakt en verduurzaamd. Het doel was om de ecologische voetafdruk zo klein mogelijk te maken. Dat kwam terug in grote én kleine zaken. Van het 100 procent hergebruiken van het meubilair van de voormalige bewoner tot het afschaffen van wegwerpkoffiebekers. Van het aanbrengen van zuinige ledverlichting tot het maximaal scheiden van de afvalstromen. Er is gekozen voor veel groen in de vorm van moswanden en een aantal identity walls, waarop in reuzeformaat historische krantenkoppen en mission statements zijn afgedrukt.

2022 was een zeer succesvol jaar voor de Nederlandse topsporters. Wielrenster Annemiek van Vleuten schreef in 2022 geschiedenis met winst in de drie grote wielerrondes en de wereldtitel op de weg.
Foto Getty Images

Paywallhits als kompas voor de redactie

Een redactie die jaagt op paywallhits en daarmee de journalistieke kwaliteit van site en krant kan verhogen? Het bestaat, mét behoud van de onafhankelijke positie en de identiteit van de merken. Dat bewijzen de regionale titels van Mediahuis Nederland in Noord- en Zuid-Holland.
In december 2018 besloot de redactie van Noordhollands Dagblad, Leidsch Dagblad, Haarlems Dagblad, IJmuider Courant en De Gooi- en Eemlander webfirst te gaan werken. De focus verschoof van goede verhalen voor papier naar goede verhalen voor digitaal. Met als belangrijkste verschil dat men voortaan in de leesdata kon herkennen wat het publiek goede verhalen vond. Het journalistiek kompas bleek best goed afgesteld te staan, maar toch werd de redactie geregeld verrast door thema’s, onderwerpen en aanpak van verhalen die beter aansloegen dan ze zelf verwachtte.
De verschillende kranten bleven wie ze altijd waren, maar werden een betere versie van zichzelf. En waar leestijd nog steeds een goede thermometer is om te bepalen of ze de juiste verhalen brengen, zijn paywallhits inmiddels de voornaamste indicator van succes geworden. Het is het deel van de klantreis die de redactie volledig in de hand heeft. Hoe aansprekender de verhalen en beter de distributie, hoe meer paywallhits. Ter illustratie enkele cijfers. Begin 2019 haalden de titels per week samen krap 300.000 paywallhits. Inmiddels tikken ze het miljoen aan en is de verkoop van abonnementen via digitaal bijna verdrievoudigd.