Foto Diego Franssens

Een jaar van uitdagingen en veerkracht

2022 was een jaar vol uitdagingen voor Europa en de wereld. We kregen plotseling te maken met een brutale oorlog op ons continent, die op zijn beurt leidde tot onrust op de energie- en voedselmarkten en een hevige opleving van de inflatie. De klimaatcrisis werd zichtbaarder dan ooit tevoren en de geopolitieke spanningen namen toe. Tegelijkertijd was het bemoedigend om te zien dat de liberale democratieën meer veerkracht toonden dan velen hadden voorspeld, en dat Europa overwegend eensgezind op deze uitdagingen reageerde.

Ook Mediahuis toonde zich veerkrachtig. Ondanks een moeilijk economisch klimaat en een zeer grote kostendruk, zijn onze teams er grotendeels in geslaagd deze effecten tegen te gaan. Dit leidde tot een bedrijfsresultaat dat net iets onder het uitzonderlijke resultaat van 2021 ligt en een balans die uiterst sterk blijft. Tegelijkertijd boekten we vooruitgang met de verschillende milieu- en sociale doelstellingen die we onszelf hebben opgelegd.

Ook vorig jaar was de vraag naar onze journalistiek bijzonder groot: we bereikten dagelijks 10 miljoen mensen en het totale aantal print en digitale abonnees groeide verder tot 1,8 miljoen. Het geografisch bereik van Mediahuis breidde zich uit tot Duitsland met de toevoeging van o.a. de Aachener Zeitung aan ons merkenportfolio. En de investeringen in digitale technologieën werden in een gestaag tempo voortgezet om onze lezers en luisteraars een optimale gebruikerservaring te garanderen.

We hebben onze digitale marktplaatsactiviteiten verder uitgebouwd met twee zeer complementaire overnames in Ierland. En tot slot investeerde Mediahuis Ventures in nog meer veelbelovende jonge ondernemingen. Deze digitale platformen vormen inmiddels een groeiend onderdeel van onze groep.

2023 zal ons blijven confronteren met een uitdagende context. Maar onze groep is sterk en onze teams behoren tot de beste. Mediahuis wordt steeds vaker genoemd als rolmodel voor toekomstgerichte nieuwsmediabedrijven.
Ik wil daarom alle collega’s eens te meer bedanken voor hun indrukwekkend professionalisme. Ook dank ik mijn medeaandeelhouders voor hun voortdurende steun tijdens onze Mediahuis-reis. Tot slot gaat mijn grootste dank uit naar onze lezers, luisteraars, kijkers en andere klanten voor hun blijvend vertrouwen en geloof in onze merken.

Thomas Leysen
voorzitter