Caroline Swanenberg - Hoofd Duurzaamheid
Caroline Swanenberg
Hoofd Duurzaamheid

IMPACT: een programma van en voor heel Mediahuis

Mediahuis wil door middel van onafhankelijke journalistiek een positieve bijdrage leveren aan mens en maatschappij. In het verlengde hiervan willen we eveneens een koploper zijn op het gebied van duurzaamheid.

Alle initiatieven van onze groep komen samen in het duurzaamheidsprogramma IMPACT dat gestoeld is op drie pijlers: journalistiek die ertoe doet, ruimte voor talent en groene transitie. Ook het afgelopen jaar hebben we opnieuw mooie stappen gezet.

Vanuit ons geloof in onafhankelijke journalistiek is het evident dat ‘journalistiek die ertoe doet’, een van de pijlers binnen ons duurzaamheidsprogramma is. Het afgelopen jaar verleende Mediahuis steun aan verschillende Oekraïense nieuwsmedia om hen te helpen maximaal aan onafhankelijke verslaggeving te blijven doen. In 2022 organiseerden we ook met succes de eerste editie van het Festival van de Journalistiek. Het waren twee dagen vol inspiratie en kennisdeling voor en door Mediahuisjournalisten.

Binnen de pijler ‘ruimte voor talent’ werden in 2022 verschillende programma’s gelanceerd om een meer diverse groep collega’s aan ons te binden. Samen ontdekken we hoe we vervolgstappen kunnen zetten om ervoor te zorgen dat een bredere groep mensen zich welkom en gewaardeerd voelt binnen Mediahuis.

Tot slot komen binnen de duurzaamheidspijler ‘groene transitie’ de initiatieven aan bod om onze klimaatdoelen te halen door het reduceren van onze CO2 uitstoot. Mediahuis heeft zich verbonden aan het stellen van Science Based Targets. We hebben deze vertaald naar onze eigen organisatie en hebben acties opgestart om te groeien naar een klimaat-neutrale organisatie.


We moeten onze initiatieven tastbaar en zichtbaar maken

Het is mooi dat een brede groep van collega’s een bijdrage levert aan ons IMPACT-programma. Eén collega in het bijzonder verdient op deze plek een bijzondere vermelding, namelijk Marcella Breedeveld. Marcella, die inmiddels opnieuw haar rol heeft opgenomen binnen de economieredactie van NRC, was de afgelopen jaren frontrunner van het IMPACT-programma en mijn voorganster als Hoofd Duurzaamheid van de Mediahuis groep. Zij was vanuit haar rol een groot verbinder.

Met trots neem ik het stokje van haar over en kijk ik ernaar uit om de volgende stappen te gaan zetten. Wat zijn de plannen voor de nabije toekomst? Deels leggen we de basis nog een keer goed neer. Geïnspireerd door nieuwe wetgeving zullen we onze rapportages en dasboards herijken en verrijken. Als vervolgstap in onze samenwerking met het Science Based Target initiatief zullen onze targets worden aangescherpt en waar nodig verder geconcretiseerd.

Deze versterkte basis vormt het kader voor de roadmap van de komende jaren: een concreet stappenplan met als belangrijke uitdaging hoe we IMPACT tot een programma van ons allemaal maken. Het is de ambitie om steeds meer collega’s te verbinden, door het programma dicht bij onze kern te houden en de initiatieven tastbaar en zichtbaar te maken.