Mediahuis steunt onafhankelijke Oekraïense nieuwsmedia

Dat Europa zich anno 2022 in een situatie van oorlog zou bevinden, hield wellicht niemand voor mogelijk. En toch is dat exact wat gebeurde in de vroege ochtend van 24 februari 2022 toen Russische troepen Oekraïne binnenvielen.

Een journalist van de nationale nieuwssite Liga.net, werkend vanuit een schuilkelder in Kyiv.

In tijden van crisis en conflict is onafhankelijke journalistiek van cruciaal belang. Dat is waar Mediahuis onvoorwaardelijk in gelooft. Naast het feit dat Mediahuisjournalisten uitgebreid verslag uitbrengen over de oorlog, niet alleen hier maar ook onder moeilijke omstandigheden ter plaatse, zocht Mediahuis het afgelopen naar een impactvolle manier om ervoor te zorgen dat ook Oekraïense journalisten hun maatschappelijke opdracht kunnen blijven vervullen en onafhankelijk kunnen blijven berichten.

Via het Media Development Investment Fund (MDIF), een non-profit investeringsfonds gevestigd in New York en partner van Mediahuis in het investeringsfonds Pluralis (zie inzet), verleende Mediahuis financiële en logistieke steun aan vijf onafhankelijke Oekraïense nieuwsmedia: de landelijke nieuwssite Liga.net (Kyiv), Melitopolske Vedomosti (Melitopol), Grivna (Kherson), de plaatselijke krant Molodoy Bukovinetz (Chernivtsi) en de grootste Oekraïense krant Express (Lviv).

De financiële en logistieke steun maakten het voor deze media mogelijk om in uiterst moeilijke omstandigheden, maximaal te blijven opereren en verslaggeving te blijven doen. Zo konden leveringsproblemen in het oorlogsgebied verholpen worden en werd beschermende kleding, zoals kogelvrije vesten en helmen, gekocht voor de journalisten. In mei schonk Mediahuis 36 ton krantenpapier, een grondstof die vanaf de start van het conflict een strategisch belangrijk en schaars goed bleek te zijn. Tussen juni en december organiseerde het MDIF een extra levering van 177 ton papier aan de Association of Independent Press Publishers of Ukraine, die het papier dankzij Mediahuis kon aankopen tegen een zeer gunstige prijs en op haar beurt verder verspreidde onder de onafhankelijke kranten in de verschillende regio’s van Oekraïne.

De aanhoudende bombardementen op de Oekraïense energie-infrastructuur zorgden ervoor dat de meeste steden, zelfs ver van de frontlinie, zonder verwarming en elektriciteit kwamen te zitten. De voorbije maanden werd vanuit het MDIF dan ook volop ingezet op het verdelen van laadstations of UPS-modules (Uninterruptible Power Source) om de stroomonderbrekingen van het elektriciteitsnet zoveel mogelijk op te vangen.

De rol van de media in elke samenleving is het verstrekken van accurate en objectieve informatie aan het publiek. Oekraïense nieuwsmedia doen er alles aan om zo goed mogelijk hun maatschappelijke rol te blijven vervullen in uiterst moeilijke omstandigheden. Mediahuis vindt het een eer hieraan een bijdrage te kunnen leveren.

Pluralis helpt onafhankelijke journalistiek vrijwaren

Pluralis verenigt een groep van Europese mediabedrijven, stichtingen en impact-investeerders en is een gezamenlijk initiatief van het in New York gevestigde Media Development Investment Fund (MDIF), de Koning Boudewijnstichting, Tinius Trust (Noorwegen) en Mediahuis. De investeringen van Pluralis zijn bedoeld om onafhankelijke nieuwsbedrijven te beschermen tegen eigendomsovernames die hun redactionele onafhankelijkheid in gevaar zouden kunnen brengen, zodat de Europese burgers toegang blijven houden tot een pluraliteit van nieuwsbronnen. Pluralis heeft vandaag een belang van 34% in Petit Press, de op een na grootste uitgeverij van Slovakije en een belang van 40% in het toonaangevende Poolse mediabedrijf Gremi Media, uitgever van Rzeczpospolita, een van de belangrijkste kranten in Polen.

 

Eerste editie Mediahuis Festival van de Journalistiek

Op 18 en 19 mei 2022 kwamen zo’n 150 collega’s van de Nederlandse en Belgische Mediahuistitels bijeen voor de allereerste editie van het Festival van de Journalistiek. Het waren twee dagen van nieuwe inzichten, kennisdeling, workshops, debatten en verwachte en onverwachte ontmoetingen. Rasmus Nielsen, directeur van het Reuters Institute aan de Universiteit van Oxford, trapte de eerste editie van het Festival af met zijn inzichten in de meest recente ontwikkelingen in de wereld van de nieuwsmedia. 

Andere onderwerpen die aan bod kwamen waren onder meer de aantrekkingskracht van misdaadjournalistiek, de aanpak van regionale onderzoeksjournalistiek, het gebruik van data om betere verhalen te schrijven en het juiste publiek te vinden, het succesrecept van podcasts en nog veel meer.
Er waren deskundigen van buiten, maar vooral heel veel collega’s die op de verschillende podia vertelden over hun ervaringen.

Het Festival van de Journalistiek krijgt op 16 mei 2023 een vervolg, met dit keer ook de collega’s uit Duitsland, Ierland en Luxemburg.