De weg naar een koolstofarme toekomst

Mediahuis is op weg om een klimaat-neutrale organisatie te worden. Onze groene boekhouding is op orde en de doelstellingen zijn bekend: Mediahuis wil haar CO2 voetafdruk tegen 2030 met meer dan 50% verminderen. Bovendien willen we tegen 2050 een volkomen klimaatneutraal bedrijf zijn en de CO2 uitstoot netto naar nul gebracht hebben. 

 

Mediahuis heeft zich in 2021 verbonden aan het Science Based Targets initiative (SBTi), een project waar wereldwijd ruim 4.000 bedrijven aan meewerken. Op basis van wetenschappelijk geformuleerde doelstellingen wordt bedrijven een duidelijk afgebakend pad aangereikt om hun emissies te verminderen in overeenstemming met de doelstellingen van de Overeenkomst van Parijs.

De belangrijkste doelstelling uit het Parijse klimaatakkoord is gekend: het drastisch beperken van de opwarming van de aarde tot ruim onder 2 graden Celsius met een duidelijk zicht op 1,5 graad. Het is een doelstelling die alleen gehaald kan worden als naast overheden en gezinnen, ook ondernemingen grote inspanningen leveren. Ook Mediahuis wil hier haar verantwoordelijkheid nemen en het succes van onze organisatie op een verantwoorde en duurzame manier verzekeren.

Het stellen van Science Based Targets zorgt ervoor dat wij moeten nadenken over het reduceren van onze CO2 uitstoot. Daarbij kijken we kritisch naar onze gebouwen, ons wagenpark, ons energieverbruik en de inkoop van goederen en diensten zoals bijvoorbeeld papier, distributie en ICT. Binnen het SBTi zijn deze onder te verdelen in drie scopes.

Scope 1 staat voor circa 10% van de totale uitstoot van Mediahuis

Scope 1 bevat de directe CO2 uitstootveroorzaakt door eigen bronnen binnen onze organisatie. Dit is de uitstoot door onze eigen gebouwen en onze vervoer- en productie-gerelateerde activiteiten. Denk hierbij aan gasverbruik en brandstofverbruik van alles wat lease of eigendom is. In deze scope ligt de focus van Mediahuis op investeringen om gebouwen klimaatneutraal te maken en het eigen wagenpark te elektrificeren.

Kritisch kijken naar onze CO2 uitstoot betekende alvast dat enkele entiteiten van de groep verhuisd zijn naar nieuwe gebouwen. Mediahuis Luxembourg, Medienhaus Aachen en Mediahuis Limburg hebben hun intrek genomen in kleinere kantoren die energiezuiniger zijn. Mediahuis Nederland is teruggegaan naar één kantoor waar geïnvesteerd is in een klimaatsysteem. Ook bij Mediahuis Ireland heeft de volledige renovatie van het kantoor in Dublin en de verhuizing naar een nieuw Reach-pand de energieklasse verhoogd en heeft de sluiting van de drukkerij in Newry onze CO2 voetafdruk verkleind.

De wagenparken van Mediahuis zijn verder geëlektrificeerd. Bij Mediahuis België is maar liefst 90% van de nieuwe wagens die in 2022 werden besteld, volledig elektrisch. Ook Mediahuis NRC heeft sinds 2022 een leaseregeling die 100% gebaseerd is op elektrisch rijden.

Scope 2 is goed voor circa 9% van onze totale uitstoot

Scope 2 omvat de indirecte uitstoot van CO2 die ontstaat door de opwekking van elektriciteit, warmte en koeling die niet tot onze eigen onderneming behoort, maar wel door onze organisatie wordt gebruikt. De focus in deze scope ligt op de aankoop van zoveel mogelijk groene energie.

Binnen de Mediahuisentiteiten zijn verschillende energiescans gedaan en mogelijke energiebesparingen geïnventariseerd. Waar mogelijk is de switch naar groene energie gemaakt en in de gebouwen is de thermostaat lager gezet. Vanaf 2023 zal de stroom voor Mediahuis België groen zijn, volledig opgewekt uit hernieuwbare energie en dus zonder uitstoot.

Scope 3 heeft met circa 81% de grootste impact op onze totale uitstoot

In scope 3 gaat het over emissies die ontstaan als gevolg van de activiteiten van de organisatie, maar die voortkomen uit bronnen die geen eigendom van de organisatie zijn en ook niet door ons beheerd worden. Het betreft uitstoot waarop wij als organisatie geen directe invloed kunnen uitoefenen. Denk hierbij aan de uitstoot door inkoop papier, distributie, technologie-datacenter, woon-werkverkeer, zakelijk vliegverkeer, afvalverwerking, enz..

In deze scope overwegen we om zoveel mogelijk samenwerkingen aan te gaan of materialen aan te kopen die de laagste CO2 voetafdruk hebben. 90% van al het papier dat we gebruiken voor het drukken van onze kranten is gerecycled papier, de overige 10% is afkomstig van duurzaam beheerde bossen. Waar mogelijk zijn we overgeschakeld naar distributie met elektrische voertuigen. Ook is er kritisch gekeken naar de efficiency van onze distributieroutes. Zo werd o.a. de verspreiding van NRC in de ochtend én de middag teruggebracht naar één distributiemoment tijdens de ochtend. Hierdoor werd het aantal gereden kilometers en daarmee de CO2 uitstoot in het Nederlandse distributienetwerk met 20% gereduceerd.