De laatste weken van augustus staan in het teken van de Schueberfouer, een evenement dat wordt bijgewoond door ongeveer 2 miljoen mensen uit de hele regio. Wat begon als een traditionele volksmarkt met een 681-jarige geschiedenis is vandaag zoveel meer. In 2022 kwam het feest na de pandemie weer op volle gang.
Foto Guy Jallay

Jaaroverzicht Luxemburg

Nieuwsmerken Mediahuis Luxembourg

Luxemburger Wort
Luxembourg Times
Contacto
Virgule.lu

Dagbereik
310.700 mensen
1 op de 2 inwoners
van Luxemburg

Aantal abonnees
45.035
90% print
10% digitaal

Omzet
53,1 miljoen euro

Nieuwe vormgeving voor Luxemburger Wort

Sinds 3 oktober heeft de Luxemburger Wort een andere lay-out. De nieuwe vormgeving speelt in op de veranderende leesgewoontes en wil de journalistiek nog beter tot zijn recht laten komen. De nieuwe lay-out van de papieren krant verandert uiteraard niets aan de mobile first-strategie van Luxemburger Wort, aangezien alle verhalen eerst online worden gepubliceerd, alvorens ze in de gedrukte krant verschijnen.
Op de voorpagina van de krant staat het onderwerp van de dag centraal, met een groot beeld en een langere kop. De pagina’s 2 en 3 tonen een ander kenmerk van de nieuwe lay-out: in het midden van de dubbele pagina staat het hoofdverhaal, terwijl de buitenste kolommen gereserveerd worden voor nieuwsberichten of aanvullende inhoud. Door de nieuwe styling wordt het ook makkelijk om dubbele pagina’s te voorzien voor grotere thematische stukken, reportages en interviews.
Nationaal en internationaal politiek nieuws vormen samen met lokaal nieuws de kern van het merk Luxemburger Wort. In de vernieuwde krant volgt het lokale nieuws nu meteen na de politieke berichtgeving. Voor veel lezers is het sportkatern het eerste waar ze naar grijpen. Ook hier is in de nieuwe indeling rekening mee gehouden: sport is verhuisd naar het einde van de krant en aldus veel gemakkelijker te vinden.
Om de leesbaarheid te bevorderen, wordt meer vrije ruimte voorzien tussen de kolommen en binnen de themablokken. Hierdoor komen ook de foto’s beter tot hun recht. Om de krant visueel sterker te maken, wordt trouwens meer plaats voorzien voor foto’s en grafieken, onder meer in reportages en bij interviews.
Art director Eberhard Wolf en de redactie konden voor de nieuwe vormgeving putten uit de ervaring en adviezen van collega’s van de Mediahuisgroep, met name Gerben van ‘t Hek en Jan ‘t Hart van het Noordhollands Dagblad.
Met zijn nieuwe lay-out gaat de Luxemburger Wort zijn jubileumjaar in. In maart 2023 is het 175 jaar geleden dat het eerste nummer van Luxemburgs grootste krant verscheen. Sinds juli wordt de krant gedrukt in het Belgische Paal-Beringen.

Nieuwe Franstalige nieuwssite Virgule.lu

Met Virgule.lu lanceerde Mediahuis Luxembourg een nieuwe Franstalige nieuwswebsite voor de regio Groot-Luxemburg. De site komt in de plaats van de Franse versie van het elf jaar oude Wort.lu, maar bewaart dezelfde missie: kwaliteitsjournalistiek brengen voor de lezers in Luxemburg en de grensregio.
Een nieuw team van journalisten biedt de lezer een waaier van relevant lokaal en internationaal nieuws. Virgule.lu geeft aan waar de Franstalige gemeenschap in Luxemburg vandaag voor staat: een rijke mix van culturen en nationaliteiten die naast en met elkaar leven.
Virgule betekent letterlijk een pauze in het lezen van een tekst. Voor de redactie symboliseert het vooral een adempauze om weg te breken uit de dagelijkse nieuwsstroom, tijd te maken om een nieuwsfeit grondig te ontleden, uit te leggen waar het over gaat en nieuwe invalshoeken te zoeken.

Mediahuis Luxembourg lanceert DMP

Digitale strategieën zijn steeds meer datagedreven. In 2022 lanceerde Mediahuis Luxembourg daarom een Data Management Platform (DMP). De datastrategie van Mediahuis Luxembourg is uniek binnen de lokale markt. Door het combineren en centraliseren van talrijke first party data zoals ingelogd bereik, binnen één platform, is Mediahuis Luxembourg in staat om website-overschrijdende doelgroepsegmenten te creëren. Adverteerders kunnen hierdoor een meer gekwalificeerd publiek bereiken en de efficiënti van hun campagnes verhogen. Mediahuis garandeert hierbij een transparant en respectvol gebruik van de beschikbare lezers- en adverteerdersgegevens.