Paul Verwilt - COO Mediahuis groep
Paul Verwilt
COO Mediahuis groep

Groeien met solide merken

Macro-economische factoren hebben in 2022 een belangrijke impact gehad op de resultaten van onze marketplaces en op de activiteiten en perspectieven van Mediahuis Ventures. Het valt te verwachten dat diezelfde factoren ook in 2023 zullen blijven spelen.

Kijken we eerst naar de marketplaces. 2022 was het eerste jaar na covid: de economische verwachtingen waren hooggespannen, de rentes stonden laag en er zat veel geld in de markt. Dit vertaalde zich in de eerste helft van 2022 in mooie resultaten voor onze activiteiten op het vlak van recrutering, vastgoed en automotive. De oorlog in Oekraïne, enorme prijsstijgingen voor grondstoffen en energie en hogere rentes zorgden echter voor een klimaat van economische onzekerheid. Hierdoor kwam er druk op onder meer de recruitment- en vastgoedmarkt en dus ook op platformen als Jobat en Zimmo. We zagen dat bedrijven hun personeelsbestand onder de loep namen en dat er een stabielere situatie ontstond op de recruteringsmarkt, met meer evenwicht tussen vraag en aanbod. Het gevolg hiervan: minder vacatures. Op de vastgoedmarkt zagen we een gelijkaardige evolutie. Door hogere rentes en hogere grondstofprijzen waren er minder vastgoedtransacties, in de markt én op onze platformen.

Gelukkig beschikken we als Mediahuis over solide, leidende marketplaces die behoorlijk bestand zijn tegen schommelingen op de markt en waardoor we zeer tevreden kunnen terugkijken op de resultaten die we in 2022 behaalden. Dat neemt niet weg dat de marktomstandigheden vrij onvoorspelbaar zijn en we onze activiteiten zeer goed moeten managen. Drie zaken hebben hierbij voorrang. In de eerste plaats: onze markten én onze merken zijn zeer matuur; het komt er dan ook op aan om continu een goede balans te vinden tussen inkomsten en kosten. Twee: groeien blijft een must! Om dat te kunnen, moeten we nog meer services ontwikkelen in de rand van de vraag en aanbod-activiteiten op onze platformen. Ten derde moeten we kijken naar interessante investeringen die het ons mogelijk maken om nieuwe posities in te nemen en uit te bouwen. Dat kan zowel in onze bestaande als in nieuwe markten. Zo hebben we in 2022 met de overname van het Ierse online vergelijkingsplatform Switcher onze eerste stappen gezet op de vergelijkingsmarkt. De prijsvergelijkingsplatformen kennen in verschillende landen een gestage groei en als Mediahuis mogen we die trein niet missen. Met de acquisitie van het eveneens Ierse Carzone hebben we onze positie op de automarkt versterkt. Het zal nu vooral zaak zijn om onze drie autogerelateerde merken, CarsIreland, Cartell en Carzone, verstandig samen te brengen, zodat we verzekerd zijn van een nog sterkere marktpositie. In Finland tenslotte hebben we geïnvesteerd in Skenariolabs, een startup die de toekomstige waarde en de duurzaamheid van vastgoed voorspelt en goed aansluit bij onze marketplace-activiteiten in vastgoed.

Een laatste aandachtspunt voor onze marketplaces is een betere samenwerking met de nieuwsmerken van Mediahuis. Om op een doeltreffende manier voldoende bereik te genereren, volstaat het niet meer om onze marketplaces louter wat visibiliteit te geven in onze nieuwsmerken. Data zijn ook hier de toekomst. De kennis die we hebben over de interesses van onze lezers, moeten we vanaf nu meer en beter gaan gebruiken om hen effectief de weg te wijzen naar voor hen relevante aanbiedingen en informatie op onze marketplaces-platformen. Wij zijn er trouwens van overtuigd dat deze aanpak niet alleen een win is voor onze marketplaces, maar ook voor onze nieuwsmerken die op deze manier hun lezers meer service en gerichte informatie bieden.

De huidige macro-economische context heeft ook gevolgen in de venture capital wereld. Door de stijging van de rentes is er flink wat geld weggevloeid uit de venture-markt. Dat is nadelig voor nogal wat scale-ups die op zoek zijn naar kapitaal. Voor Mediahuis Ventures houdt deze situatie evenwel voordelen in. Er zitten minder investeerders in de markt en de waarderingen van de scale-ups zijn lager, waardoor wij meer uitzicht krijgen op potentieel interessante deals. Hoewel de goede scale-ups natuurlijk nog steeds gewild zijn en het een uitdaging blijft om mee te zijn in hun verhaal.

Een belangrijk gegeven voor Mediahuis Ventures blijft het bepalen van de markten waarin we actief willen zijn. Het moeten sowieso domeinen zijn met voldoende groeimogelijkheden én waarin wij als investeerder een rol van betekenis kunnen spelen. Een markt waarin we sterk geloven is Education Technology. In 2022 hebben we daarom geïnvesteerd in Perlego, ’s werelds grootste online abonnementsdienst voor studieboeken, en in de beloftevolle Duitse scale-up Tomorrow’s Education. Een derde investering in 2022 was onze intrede in HiPeople, eveneens een Duitse scale-up die actief is in de markt van HR Technology. De manier waarop we vandaag werken en de tools die we daarbij gebruiken kent een enorme evolutie. HR Technology is dan ook een interessante groeimarkt waarin we als Mediahuis willen meedraaien.